Abadi'den silahsızlanma çağrısı: PKK Irak'ta silah bırakmalı

Irak Başbakanı Haydar Abadi'den Şengal ve PKK açıklaması: PKK’nin Şengal’deki varlığına ilişkin açık bir mesaj verdik. Sadece devletin elinde silah olmalı. Irak devletinin izni dışında silah taşıyan grupların silahlarını bırakması konusunda açık bir mesaj gönderdik.

Abadi'den silahsızlanma çağrısı: PKK Irak'ta silah bırakmalı
Irak Başbakanı Haydar Abadi, Bağdat-Ankara hattındaki Şengal (Sincar) ve PKK gerilimini haftalık basın toplantısında değerlendirdi. PKK’ye Irak’ta silahsızlanma çağrısı yapan Abadi, Türkiye’ye ait yeni bir askeri gücün Irak topraklarına girdiği iddiasını yalanladı. Rudaw’ın aktardığına göre, Abadi Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasının ‘yararlarına olmadığını’ da ifade etti.


‘SADECE DEVLETİN SİLAHI OLMALI’

Türkiye’in komşuları olduğunu belirten Abadi, “Türkiye’ye karşı hiçbir gücü destekleme düşüncelerinin olmadığını” dile getirdi. Abadi, PKK’nin Irak’ta silah kullanmasına izin vermeyeceklerini de kaydeden Abadi, şöyle konuştu:

“PKK’nin Şengal’deki varlığına ilişkin açık bir mesaj verdik. Sadece devletin elinde silah olmalı. Irak devletinin izni dışında silah taşıyan grupların silahlarını bırakması konusunda açık bir mesaj gönderdik. Egemenlik sahibi bir devlette başka bir devlete ait silahlı grupların olması doğru değil. Hiç kimse ile vekalet savaşı yürütemeyiz. Ayrıca Irak Anayasası Irak topraklarının Türkiye dahil, diğer devletlere karşı kullanılmasına izin vermiyor.”

‘SORUŞTURMA YAPIYORUZ’

PKK’nin Irak’taki varlığı yeni değil. Belki 30-40 yıldır var” diyen Irak Başbakanı, “Eğer mültecilerse insanlık yönüyle bir problemimiz yok ancak Irak’ta silah kullanılmasına izin vermeyiz. Çok kısa bir süre içerisinde Şengal’i terk etmelerini istedik” dedi.

Abadi, “Şengal’deki Irak vatandaşlarının devletin izni dışında silah kullanmasına izin vermeyeceğiz. PKK’ye yakın olan Irak vatandaşları var, bunu biliyoruz. Biz siyasi ve düşünce olarak vatandaşlarımızı sorgulamıyoruz. Ama yaptıkları ile ilgili soruşturma yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘EZİDİ BÖLGELERİNİ ARTIK IRAK HÜKÜMETİ SAVUNUYOR’

“Vatandaşlarımızın devletin izni dışında silah kullanmasına ve Irak bayrağı dışındaki bayrakları dalgalandırmasına izin vermeyeceğiz. Bununla ilgili programımızı açık bir şekilde ilan ettik” diyen Abadi şöyle devam etti: “Daha önce IŞİD’in kontrolünde olan Ezidi ve diğer bölgelerin savunması şimdi Irak hükümetinde. Bundan dolayı çekilme kararı verdiler. Türkiye ile ilişkilerimizin bozulması yararımıza olmaz. Türkiye komşu bir devlet ve onlara karşı hiç kimseyi desteklemeye dair planımız yok. Bizim için önemli olan Irak’ın egemenliğidir.”

‘IRAK’A YENİ TÜRK ASKERİ GELMEDİ’

Abadi, Türkiye’nin Irak’a asker gönderdiğine ilişkin medyada yer alan haberleri de şu sözlerle yalanladı: “Elimize geçen bazı raporlarda Türkiye’nin Irak topraklarına girdiği belirtildi. Türkiye’ye ait hiçbir güç Irak topraklarına girmemiştir. Türkiye’nin Irak topraklarına yeni geldiği söyleniyor. Eğer Irak – İran savaşında 35 yıl önce Kürdistan dağlarına gelen güçlerden bahsediliyorsa o ayrı. Ama Irak topraklarına yeni Türk askeri gelmemiştir. Bazı taraflar medyada bununla ilgili haberler yayınlayarak, bunun doğru olduğunu söylüyorlar. Ama sahada gerçekleşen bir şey yok.” (Kaynak: Rudaw) 

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2018, 11:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER