ABD, İran'la nükleer anlaşmadan çekildi

ABD Başkanı Trump, İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini açıkladı. Trump, "İran rejimine karşı yeni yaptırımlar uygulanacak. ABD nükleer tehditlere boyun eğmeyecektir" dedi.

ABD, İran'la nükleer anlaşmadan çekildi
ABD Başkanı Donald Trump, İran’la yapılan nükleer anlaşma hakkında açıklama yaptı.


Anlaşmanın İran’ın nükleer çalışmalarına devam ettiğini öne süren Trump, “Bu anlaşma sayesinde İran, uranyum zenginleştirmeye devam etmiştir. İran üzerindeki yaptırımların kalkmasının karşılığında İran’ın nükleer faaliyetleri çok az kısıtlanmıştır” dedi.

‘ANLAŞMA KABUL EDİLEMEZ’

Anlaşmayı “felaket” olarak nitelendiren Trump, “Bir kez daha altını çizmek istiyorum. İran bir terör devletidir, teröre mali destek vermiştir. Ben bir ABD vatandaşı olarak utanç duyuyorum. İran yeni füzeler geliştirdi, terörü destekledi ve korkunç felaketlere neden oldu. Bu anlaşma o kadar kötü ki bütün maddelere uyulsa bile İran kısa süre sonra nükleer silahlara ulaşabilir. Bu anlaşmanın hükümleri kabul edilemez” diye konuştu.

Anlaşmadaki denetleme mekanizmasının yetersiz olduğunu savunan Trump, Bu anlaşma nükleer silah konusunda İran’ı engellememektedir” dedi.

‘BÜTÜN MÜTTEFİKLERLE GÖRÜŞTÜK’

Yeni bir anlaşma olmazsa mevcut anlaşmadan çekileceklerine dair açıklamasını hatırlatan Trump, bu konuyla ilgili olarak Almanya ve Fransa’nın da olduğu bütün müttefikleriyle görüştüğünü aktardı.

“Anlaşma kusurludur” diyen Trump, “Bir şey yapmazsak ne olacağını çok iyi biliyoruz. Kısa bir süre içinde terörü destekleyen ülkenin eline dünyanın en tehlikeli silahları geçecek. Bu yüzden bugün ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekildiğini açıklıyorum” diyerek kararını açıkladı.

İran’a karşı yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını belirten Donald Trump, İran’a yaptırımların İran’a nükleer faaliyetler için destek olan bütün ülkeleri de kapsayacağını söyledi. Trump, “ABD nükleer tehditlere boyun eğmeyecek, İran’ın dünyadaki en tehlikeli silaha erişmesine izin vermeyecektir. Ben söz verdiğimde tutarım” dedi.

‘POMPEO, KİM JONG-UN’LA GÖRÜŞECEK

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’la görüşeceğini dile getiren Trump, “Bir anlaşma sağlanmasını umuyoruz. Çin, Güney Kore ve Japonya’nın yardımıyla herkes için daha güvenli bir dünya inşa edilebilir” şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2018, 16:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER