ABD: Türkiye ile Menbic görüşmeleri sonuçlanmadı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Washington ile Ankara arasında kriz yaratan Menbic hakkında açıklama yaptı. Nauert, YPG'nin Menbic'den çekilmesi konusunda bir ön anlaşma olmadığını, görüşmelerin henüz sonuçlanmadığını söyledi.

ABD: Türkiye ile Menbic görüşmeleri sonuçlanmadı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, YPG’nin Suriye’nin Menbic kentinden çekilmesi konusunda Türkiye’yle devam eden görüşmelerin sonuçlanmadığını söyledi. Nauert’e haftalık basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun o dönemki mevkidaşı Rex Tillerson ile Menbic konusunda bir ön anlaşmaya vardıklarını söylediği hatırlatıldı, “Siz o zaman böyle bir anlaşma olmadığını söylemiştiniz. Pozisyonunuz, ABD ile Türkiye arasında, Menbic konusunda hâlâ bir anlaşma olmadığı yönünde mi?” diye soruldu.


‘VARILMIŞ BİR SONUÇ YOK’

Amerikalı sözcü bu soruya şu yanıtı verdi: “Bu doğru. Menbic üzerine görüşmeler sürüyor ve varılmış bir sonuç yok. Bu, Dışişleri Bakanı’nın Brüksel’de Türk mevkidaşıyla görüşmesinde, NATO’da da ele aldığımız bir mesele. Şu an size verebileceğim yeni bir bilgi yok.”

‘YENİ BAKANLA KONUŞACAKLAR’

ABD’nin yeni bir Dışişleri Bakanı olduğuna dikkat çeken Nauert, “Türkiye hükümetiyle görüşmeleri o yürütecek ve bunu istemeleri halinde, üzerinde ilerlenecek yeni bir yola karar verebilirler” dedi.

‘BRUNSON DAVASINI ÇOK YAKINDAN İZLİYORUZ’

Nauert, Türkiye’de FETÖ ve PKK suçlamasıyla tutuklu bulunan Amerikalı din görevlisi Andrew Brunson’ın durumuna ilişkin soruya yanıtında ise davanın ABD’de sadece Dışişleri Bakanlığı değil, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Başkan Donald Trump ve Kongre tarafından da çok yakından izlendiğini söyledi. Amerikalı sözcü, konuyu ikili görüşmelerde sürekli gündeme getirdiklerini vurguladı.

‘TÜRKİYE’NİN İSRAİL ELÇİSİNİ ÇEKME HAKKI VAR’

Nauert’e, Türkiye’nin Gazze katliamı sonrasında İsrail’le diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürüp büyükelçisini çekmesi de soruldu. ABD Dışişleri Sözcüsü, “Türkiye’nin bunu yapmaya hakkı var. Ve bu durumun, Türkiye hükümetiyle ilişkilerimize zarar vereceğini düşünmüyorum. Onlar hâlâ önemli bir NATO müttefiki” dedi. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2018, 16:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER