ABD: Türkiye’de bağımsız basını engelleme eğilimi giderek artıyor

ABD’den, Türkiye’ye bir kez daha ‘basın özgürlüğü’ eleştirisi geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye’de bağımsız basının işini yapmasına izin verilmediğini, giderek artan tedirgin edici bu eğilimin farkında olduklarını söyledi.

ABD: Türkiye’de bağımsız basını engelleme eğilimi giderek artıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, Türkiye’deki basın özgürlüğüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kirby, gazetecilerin Türkiye’deki basın özgürlüğüyle ilgili soruları üzerine, bağımsız basının işini yapmasına izin verilmediğini ve giderek artan tedirgin edici bu eğilimin farkında olduklarını söyledi.

John Kirby, Sputnik Genel Müdürü Tural Kerimov’un, Türkiye’ye girişinin engellenmesi ve basın kartına el konmasıyla ilgili, “Ne yazık ki bu konuşmaları, her gün yapabiliriz, her gün bir ileri, bir geri bunu konuşuyoruz. Üzülerek söylüyorum ki bu durum Türkiye gibi ülkeleri de kapsıyor. Biz Türkiye’de giderek artan, bağımsız gazetecileri engelleme eğilimini tedirgin edici buluyoruz ve bu uygulamaların farkındayız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, anayasasındaki değerlere sahip çıkmalı”

Kirby şöyle konuştu: “Yine söyleyeceğim, biz Türkiye’nin kendi anayasasında da kutsal sayılan ve güvence altına alan kendi değerlerine, ilkelerine sahip çıkmalarını istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin demokrasisi bizim için önemlidir. Türk halkının da çıkarları doğrultusunda bu demokrasinin işlediğini görmek istiyoruz.”

“Bunu Türk yetkililerin yüzlerine de söylüyoruz

Türkiye’de basın özgürlüğüne karşı kaygı verici bir girişim olduğunda, ABD’nin buna karşı sesini yükselttiğini söyleyen Kirby, “Bunu yalnızca bu podyumdan yapmakla kalmıyoruz. Bunu Türk yetkililerin yüzlerine de söylüyoruz” dedi.

“Türkiye ile ilişkimize değer veriyoruz”

Kirby, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili yorum yapmayacağını, Türkiye’nin, IŞİD’e karşı mücadelede önemli bir ortak olduğunu, sığınmacılar konusunda elinden geleni yaptığını söyledi.

Kirby, “Biz bu ilişkiyi önemsiyoruz, buna değer veriyoruz. Ama bu, medya özgürlüğü gibi bir konuda kendileri ile açıkça konuşabilecek bir dost olarak görüyoruz ve doğru olanı da bu” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2016, 12:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER