ABD: YPG'ye destek sürecek

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, Afrin’deki harekâta rağmen Suriye’de YPG’yle işbirliğinin sürüp sürmeyeceği sorusuna 'Evet' yanıtını verdi. Votel, “Onlar IŞİD’le mücadeleyi sürdürdükçe ve bölgede istikrarı sağladıkça biz de onlara desteğe devam edeceğiz" dedi.

ABD: YPG'ye destek sürecek
Türkiye’nin Afrin harekâtı 12’inci gününe girerken, IŞİD’e karşı YPG’ye verdiği destek nedeniyle Ankara’nın gerilim yaşadığı ABD’den yeni açıklamalar geliyor. Amerikalı komutanlar, YPG’nin ağırlığını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) desteğin süreceğini söylüyor.


CENTCOM KOMUTANI: ORTAĞIMIZ SDG

Son olarak, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, “Sahadaki ortağımız SDG” dedi.  Suriye ve Irak’a ziyaretinin ardından bölgeden bir grup gazetecinin sorularını telekonferansla yanıtlayan Votel, Afrin’deki operasyona rağmen Suriye’de YPG’yle işbirliğinin sürüp sürmeyeceği sorusuna çok net bir biçimde ‘Evet’ yanıtını verip şöyle devam etti:

“Onlar IŞİD’le mücadeleyi sürdürdükçe ve bölgede istikrarı sağladıkça biz de onlara desteğe devam edeceğiz. Bu hükümetimizin politikası. Türkiye’nin sınırıyla ilgili haklı endişelerini anlıyoruz. Türkiye’yle bu konuda birlikte çalışmak bizim için önemli. Türkiye IŞİD’le  mücadelede çok önemli bir ortağımız oldu ve tabii ki NATO müttefikimiz. IŞİD’in kalıcı olarak yenilmesi de bir diğer önemli amacımız. Bunu yapmak için sahadaki ortağımızsa SDG. Kanımızca IŞİD’e karşı şimdiye kadarki en etkili güç onlar oldu.”

SDG’YE MİNNETTAR OLMALIYIZ’

CENTCOM’un Florida’daki merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısına telekonferansla katılan Gazete Habertürk muhabiri Nalan Koçak’ın aktardığına göre, Votel IŞİD’le mücadelede hayatını kaybeden SDG’lilerle de ilgili şu ifadeleri kullandı:

“IŞİD’le mücadelede ortaklarımızın gösterdiği inanılmaz fedakârlığın altını çizmeliyiz. Irak ordusundan ve SDG’den binlerce kişi önemli şehirleri özgürleştirirken ya öldü ya yaralandı. Birkaç gün önce Rakka’daydım ve şiddetin boyutunu ilk elden gördüm. Bu çabanın çoğunu sahadaki ortaklarımız gösterdi ve kanlarını döktü. Hepimiz, küresel toplum onlara minnettar olmalı.”

Votel, geçtiğimiz günlerde Menbiç’teki ABD askerlerini çekmeyeceklerini açıklamıştı. CENTCOM Komutanı’na “Türk askerleriyle karşı karşıya kalırsanız ne olur?” sorusu da yöneltildi. Votel, bu soruyu: “Böyle bir çatışmanın olmaması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Rutin olarak, her gün Türk partnerlerimizle iletişim kuruyoruz, bilgi veriyoruz” diye yanıtladı.

‘YPG’NİN DİKKATİ DAĞILMASIN’

Irak’taki en üst düzey ABD’li komutan olan Korgeneral Paul Funk’tan bu yönde bir demeç geldi. Funk, Irak-Suriye sınırındaki Kaim kasabası yakınlarındaki bir karakolu ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada, Afrin’deki harekatın IŞİD’in diğer ceplerindeki baskıyı azaltma ihtimalinden ‘büyük endişe’ duyduğunu söyledi. YPG’yi kasteden Funk “Ortağımızın dikkatinin dağılmasını istemem. Bu, Suriye tarafında IŞİD’e karşı aralıksız devam eden bir mücadele” dedi.

Irak’ın batısında görev yapan Yarbay Brandon Payne de YPG’lilerin Afrin’deki harekata odaklanması durumunda savaşçılarını sınır bölgesinden çekebileceğini söyledi. Böylesi bir senaryonun IŞİD’i asıl odak noktası olmaktan çıkaracağını ve örgüte manevra alanı yaratacağını belirten Payne “Bunu yapmak istemiyoruz” ifadesini kullandı.

Haberi duyuran Amerikan haber ajansı AP, IŞİD karşıtı koalisyon yetkililerinin ‘Afrin harekatının ‘Fırat Vadisi’nde Irak- Suriye sınırı boyunca elde edilen kazanımları istikrarsızlaştırabileceği’ görüşünde olduğunu belirtti.

Öte yandan, Afrin’e yönelik harekatla ilgili Associated Press’e konuşan Suriyeli Kürt siyasetçi Aldar Halil, Washington yönetiminin YPG’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi. Halil, “Öylece nasıl seyredebiliyorlar? Belirsiz ve kararsız tutumları bizim açımızdan kaygı verici” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2018, 16:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER