ABD'de Türkiye'ye 'ekonomik kıskaç' girişimi

ABD'li din görevlisi Andrew Craig Brunson'ın tutukluluğun devamına karar verilmesi üzerine Washington'da altı senatörden Türkiye'ye karşı bir hamle geldi. Senatörler, 'ABD vatandaşlarının haksız yere tutuklamaya son verene dek' Türkiye'nin uluslararası mali kuruluşlardan borç almasını sınırlayacak bir yasa tasarısı sundu.

ABD'de Türkiye'ye 'ekonomik kıskaç' girişimi
ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili altı senatör, “ABD vatandaşlarının haksız yere tutuklamaya son verene dek” Türkiye’nin uluslararası mali kuruluşlardan borç almasını kısıtlayan bir yasa tasarısı sundu. Senato Dış İlişkiler Komitesi’ne sunulan tasarı, İzmir’deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi’nin ABD’li Pastörü Andrew Craig Brunson’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesine tepki olarak sunuldu.


‘GELECEKTE VERİLECEK KREDİLERE KARŞI ÇIKIN’ ÇAĞRISI

Komite’den yapılan yazılı açıklamada, tasarıya “Türkiye Uluslararası Mali Kurumlar Yasası” adı verildiği belirtildi. Buna göre tasarıda, Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) ABD’li başkanlarından, ‘insani amaçlar dışında Türkiye’ye gelecekte verilecek kredilere karşı çıkmaları’ talep ediliyor. Tasarıda, “Türkiye, çifte vatandaşlar da dahil ABD vatandaşlarını ve Türkiye’deki ABD misyonlarında çalışan yerel personeli keyfi bir şekilde tutuklamaya veya hareket özgürlüklerini ihlal etmeye son verene dek” borç kısıtlamalarının sürmesi gerektiği vurgulanıyor.

GEÇMİŞTE 3.9 MİLYAR DOLAR FON VERMİŞTİ

Dünya Bankası’na bağlı olan IBRD, 2017’de Türkiye’de 12 projeye destek vermek üzere toplam 3,9 milyar dolar fon ayırmıştı. Destek verilen projeler arasında Suriyeli mültecilere yardım ve Türkiye’de kurumsal altyapının güçlendirilmesi vardı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ise 2017’de Türkiye’de 51 projeye toplam 1,6 milyar euro kredi sağlamıştı. Fon sağlanan projeler, yenilenebilir enerji yatırımları, küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet gücünün artırılması, altyapı ve sermaye piyasaları alanlarındaydı. Türkiye ve EBRD, işbirliği fonu kurulması üzerinde anlaşmış, Ocak ayında İstanbul’da düzenlenen imza törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katılmıştı. (Kaynak: BBC Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2018, 15:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER