ABD'den ilk kez S-400 açıklaması: Türkiye'nin bağımsız kararı

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Türkiye ve Rusya arasında süren 'S-400 anlaşması yapılacak mı?' tartışmalarını değerlendirdi. Mattis, anlaşmanın Türkiye'nin bağımsız kararı olacağını söyledi.

ABD'den ilk kez S-400 açıklaması: Türkiye'nin bağımsız kararı
Türkiye ve Rusya arasından S-400 alışverişine dair tartışma devam ederken, ABD’den ilk açıklama geldi. ABD Savunma Bakanı James Mattis, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alıp almayacağına bağımsız bir biçimde karar vereceğini söyledi.
 

Sputnik’te yer alan habere göre, “Mattis, Pentagon’da bir gazetecinin, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almasını ABD’nin onaylayıp onaylamadığı yönündeki sorusu karşısında, “Bu, Türkiye’nin bağımsız bir biçimde vereceği bir karar” dedi.  Mattis, bir NATO ülkesi olmasına karşın Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 almayı planlamasının, Türkiye ve ABD arasında bir gerilime neden olup olmadığı sorusu karşısındaysa, Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemleri alması halinde bu sistemlerin NATO’nun kendi sistemleriyle uyumlu olup olmayacağının soru işaretleri yarattığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin haziran ayında ülkesinin Türkiye’ye S-400 bataryaları sevk etmeye hazır olduğunu söylemişti.  Rusya’nın devlet savunma sanayi şirketi Rostec’in genem müdürü Sergey Çemezov da yine haziranda yaptığı bir açıklamada, Rusya ve Türkiye’nin S-400 sözleşmesinin teknik konuları üzerinde anlaşmaya vardığını söylemişti. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz de dün S-400 görüşmelerinin olumlu ilerlediğini belirtip Türkiye’nin NATO üyeliğinin bu ülkeye savunma sistemi sevk etmeye engel olmayacağını kaydetmişti.

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2017, 23:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER