ABD'den 'referandumu iptal edin' çağrısı

Beyaz Saray'dan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'na 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumunun ertelenmesi için çağrı geldi. Açıklamada, "Referandum dikkat dağıtıcı ve istikrarsızlığı artırır" denildi.

ABD'den 'referandumu iptal edin' çağrısı
ABD’nin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de gerçekleştirmeyi planladığı bağımsızlık referandumunun ertelemesi için baskısı sürüyor. Son olarak, Beyaz Saray yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Washington’ın referandum kararını desteklemediği ve ‘referandumun iptal edilmesi’ çağrısında bulunduğu belirtildi.


Beyaz Saray, referandumun iptal edilmesi için Kürt liderlere merkezi Bağdat hükümetiyle müzakerelere girilmesi çağrısında bulundu; referandum kararının IŞİD ile mücadeleyi sekteye uğrattığı belirtildi.

Açıklamada, ‘tartışmalı bölgelerle’ ilgili de “Tartışmalı bölgeleri kapsayan bir referandum düzenlemek provakatif ve istikrarsızlığı arttırıcı bir eylem olacaktır” ifadesine yer verildi. Bu bölgeler arasında Kerkük gibi petrol rezervi olan kentler de yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert’in sosyal medya hesabından duyurduğu açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Amerika Kürt Bölgesel yönetiminin bu ay sonunda bir referandum yapma niyetine destek vermemektedir. ABD, Kürt Bölgesel Hükümeti liderlerine, referandumun IŞİD’i yenmek ve özgürleşmiş alanları istikrara kavuşturma çabalarına zarar vereceğini defalarca vurguladı. Tartışmalı olan bölgeleri kapsayan bir referandum düzenlemek provakatif ve istikrarsızlığı arttırıcı bir eylem olacaktır. Bu nedenle Kürt Bölgesel yönetimini referandum kararından geri dönmeye ve Bağdat ile ciddi ve sürdürülebilir bir diyaloğa başlama çağrısı yapıyoruz. Birleşik Devletler yönetimi bu konuda yardıma hazır olduğunu da defalarca ifade etmiştir.” (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2017, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER