ABD'den Suriye kararı: 'Türkiye çok memnun olacak'

Amerikan haber kanalı CBS, Donald Trump yönetiminin Suriye'nin kuzeybatısındaki yardım projelerini durdurduğunu öne sürdü. Haber yetkililere dayandırılırken, eski Suriyeli diplomat Bassam Barabandi "Amerikalıların her şeyi durdurması halinde Türkiye çok mutlu olacak" dedi.

ABD'den Suriye kararı: 'Türkiye çok memnun olacak'
ABD’nin Suriye’nin kuzeybatısına yönelik tüm yardımları kestiği öne sürüldü. Amerikan haber kanalı CBS News, haberi Donald Trump yönetiminden adı açıklanmayan yetkililere dayandırdı. Haberde bu kararın, Trump’ın IŞİD’in yenilgiye uğratılması sonrası Suriye’den çıkma niyetinin son işareti olduğu yorumu yapıldı. CBS, ABD’nin IŞİD’in yenilgiye uğratılması sonrası ABD’nin çekileceği ‘kuzeybatı’ bölgeleri arasında İdlib ve Afrin’i de saydı.


‘TRUMP TALİMAT VERDİ’

Habere göre, ABD’nin on milyonlarca dolarlık yardımı kesmesi anlamına gelen karar, son birkaç haftada, bir dizi kurum arasındaki istişareler sonrası alındı. Söz konusu bu mali yardım, aşırılıkçılıkla mücadelenin yanı sıra eğitim ve bağımsız medya gibi alanlarda destek öngörüyordu. Haberde, Trump’ın Suriye’ye yapılan tüm yardımların gözden geçirilmesi ve tasarruf ihtimallerinin değerlendirilmesini istediği, kararın da bu süreçte alındığı belirtildi. Buna göre yetkililer, Suriye’nin kuzeybatısına yapılan yardımın uzun vadede tüm ülkede etkili olmayacağına kanaat getirdi.

Suriye’nin kuzeybatısından çekilen yardımla elde edilen paranın nasıl harcanacağının hâlâ gözden geçirildiği belirtilen haberde, Washington’ın tartışmalı yardım kuruluşu Beyaz Miğferler’e yardımı kestiği de hatırlatıldı. CBS’e konuşan bir Amerikan Dışişleri yetkilisi, “Başkan’ın talebiyle şu an Suriye’ye verilen 200 milyon dolarlık istikrar getirme yardımı gözden geçiriliyor” dedi.

Haberde Avrupalı müttefiklerin de bu karar konusunda bilgilendirildiği belirtildi; Avrupalı bir diplomat, bu kararla Avrupa ülkelerinin de İdlib’den ‘kaçma’ kararı almasının önünün açıldığını söyledi.

ELEŞTİRİ: EL NUSRA’YA BIRAKILMAMALI

Suriye’nin kuzeybatısındaki Amerikan projelerinde çalışan bir kişi isim vermeden konuştuğu CBS’e “Benim endişem şu ki, El Nusra’nın istediğini yapmasına izin veriyorlar ve evinden olmuş 3 milyon kişiyi Nusra’nın eline bırakıyoruz. Bu, son derece yanlış anlaşılan devasa bir güvenlik riski. Bütün bir nesil, bir El Nusra toplumunda büyüyecek” dedi.

‘TÜRKİYE ÇOK MUTLU OLACAK’

CBS’in haberinde, “Türkiye’nin bu sınırlı Amerikan çekilmesinden memnun olması bekleniyor” denilirken, eski bir Suriyeli diplomat olan Bassam Barabandi şu ifadeleri kullandı: “Türkiye kuzey Suriye’de zaten varlık gösteriyor. Kendi insani yardımlarını yapmaya başladı ve dürüst olmak gerekirse, Amerikalıların her şeyi durdurması halinde çok mutlu olacaklardır. Her şeyden onlar sorumlu olacak, AB’den daha fazla alabilecekler ve siyaseten daha fazla söz sahibi olacaklar.” (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2018, 19:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER