ABD'den Türkiye'ye yeni seyahat uyarısı: Bir daha düşünün!

ABD, 10 Ocak'ta yürürlüğe giren yeni bir düzenlemeyle, tüm dünyaya yönelik seyahat uyarılarını güncelledi. Uyarılar dört yeni kategoriye ayrıldı; Türkiye de 'Gitmeyi bir daha düşünün' kategorisindeki ülkeler arasında yer aldı.

ABD'den Türkiye'ye yeni seyahat uyarısı: Bir daha düşünün!
ABD Dışişleri Bakanlığı, tüm ülkelere yönelik seyahat uyarılarında yeni bir düzenlemeye gitti. 10 Ocak günü yürürlüğe giren yeni uygulamada, dünyadaki ülkeler güvenlik açısından dört ana kategoriye ayrılıyor. Kategoriler şöyle:


1- Normal önlemlerinizi alın

2- Önlemlerinizi artırın

3- Seyahat edip etmemeyi gözden geçirin

4- Seyahat etmeyin

TÜRKİYE İÇİN NE DENİLDİ?

Türkiye, bu kategorilerin üçüncüsünde, yani ‘Seyahat edip etmemeyi gözden geçirin’ uyarısı yapılan ülkeler arasında yer aldı. Bu listede Türkiye’nin yanı sıra şu ülkeler sıralandı: Sudan, Rusya, Venezuela, Pakistan, Guatemala.

ABD Dışişleri’nin internet sitesinin ilgili bölümünde, her ülke için hangi uyarının niçin yapıldığı da ayrıntısıyla anlatıldı. Türkiye bölümünün ilk cümlesi şöyle: “Terörizm ve keyfi gözaltılar nedeniyle Türkiye’ye seyahat etmeyi tekrar düşünün. Bazı bölgelerdeki risk arttı.”

Uyarıda “Buralara seyahat etmeyin” denilerek, “Türkiye-Suriye sınırındaki bölgeler ve Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Hakkâri ve Bitlis’ terörizm nedeniyle gitmeyin” uyarısı yapıldı. Bakanlık, “Terörist gruplar Türkiye’de muhtemel saldırılar planlamayı sürdürüyor. Batılı turistleri ve ülkede yaşayan yabancıları açıkça hedef alıyorlar” ifadelerini kullandı; ulaşım merkezleri, marketler, AVM’ler, yerel hükümet binaları, otel, kulüp, restoran, ibadethane, park, büyük etkinlikler, eğitim kurumları, havalimanları, hedef alınabilecek yerler arasında sayıldı.

‘OHAL NEDENİYLE KEYFİ TUTUKLAMALAR YAPILIYOR’

Uyarıdaki OHAL eleştirisi de dikkat çekti. Bakanlık şu ifadeleri kullandı: “Mevcut OHAL kapsamında güvenlik güçleri insanları, kısıtlı veya gizli kanıtlara dayanarak ve siyasi görünen gerekçelerle, terörle bağlantılı olma suçlamasıyla gözaltına alındı. Amerikan vatandaşları ayrıca Türkiye’den çıkmalarını engelleyen seyahat yasaklarına maruz bırakıldı. Türkiye hükümetinin açıkça onay vermediği toplanto veya protestolara katılmak tutuklamayla sonuçlanabilir. Türkiye hükümeti Amerikan vatandaşlarını avukatları veya aile üyeleriyle görüştürmeden gözaltına aldı ve sınırdışı etti. Ve Türkiye vatandaşlığı da bulunan gözaltındaki Amerikan vatandaşlarının konsolosluk yetkilileriyle görüşmesine izin vermedi.”

‘TURİSTİK NOKTALARDA DİKKATLİ OLUN’

ABD Dışişleri, Türkiye’yi ziyaret edenlere yönelik uyarılarından bazıları şöyle:

“Yüksek riskli yerlere dair internet sitemizi ziyaret edin;

Batılıların sık sık gittiği yerlerde, özellikle de İstanbul’daki popüler turistik noktalarda dikkatli olun;

Eylemlerden ve kalabalıklardan uzak durun;

Görünür güvenlik önlemleri alan otellerde kalın;

Yerel medyayı izleyin ve planlarınızı yeni bilgilere göre ayarlayın.” (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2018, 19:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER