Barzani: Bağımsız Kürt devletine hiç olmadığı kadar yakınız

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi Başkanı Barzani, bağımsız bir devlete hiç olmadığı kadar yakın olduklarını söyledi.

Barzani: Bağımsız Kürt devletine hiç olmadığı kadar yakınız

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi Başkanı Mesut Barzani başkent Erbil’de Guardian gazetesinin sorularını yanıtladı.

Barzani, 1916 yılında imzalanan ve Ortadoğu’daki sınırları belirleyen Sykes-Picot anlaşmasının hükmünü yitirdiğini, dinsel ve mezhepsel bölünmelerin yaşandığı bölgede artık yeni bir uluslararası anlaşmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Uluslararası toplumun Irak’ın ve özellikle Suriye’nin yeniden birleştirilemeyeceğini kabul etmeye başladığını ifade eden Barzani, “Bölgede beraber yaşama fikrinin hatalı olduğu anlaşıldı” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin bölgede bir istikrar kaynağı olarak görüldüğünü belirten Barzani, “Kürdistan bölgesi hiçbir komşusu için tehdit değil. 15 yıllık tecrübemiz bir istikrar unsuru olduğumuzu kanıtlıyor” diye konuştu.

‘Kürdistan bayrağı Türkiye’de dalgalanıyordu’

Türkiye’nin bağımsız bir Kürt devletine nasıl bakacağı konusuna da değinen Barzani, “Bunu kabul edip etmeyeceklerini Türkiye ile konuşmadık. Karşı çıkacaklarını sanmıyorum. Bu bizim ulusal hakkımız. Kimseye tehdit oluşturmuyoruz ve haklarımızı kullanmak için izin istemiyoruz” dedi.

Bölgede bu konudaki tutumun değiştiğini söyleyen Barzani, “Size bir örnek vereyim. Türkiye’de Kürdistan ve Kürt ifadelerini kullanmak yasaktı, ama bir ay önce Türkiye’ye gittiğimde Kürdistan bayrağı cumhurbaşkanlığı sarayında dalgalanıyordu” dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2016, 14:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER