Erbil ve Bağdat'tan ortak maaş komisyonu

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki maaş krizinde yeni adım... Merkezi Bağdat hükümeti ile Erbil, anlaşmazlığım giderilmesi için ortak komisyon kurdu.

Erbil ve Bağdat'tan ortak maaş komisyonu
rak’ta Erbil ile Bağdat arasındaki en önemli anlaşmazlıklardan biri olan, Kürdistan Bölgesi’nde önceki hafta kitlesel protestolara yol açan maaş krizinde uzlaşma sinyali geldi. Merkezi hükümet ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümeti, maaş krizinin çözülmesi için ortak komisyon kurdu.


YEDİ ÜYENİN İKİSİ KÜRT

Rudaw’ın haberine göre Bağdat yönetimi, Kürdistan’ın eğitim ve sağlık bakanlıklarında çalışan memurların maaşlarının ödenmesi için harekete geçti. Bu bağlamda Erbil ile Bağdat arasında yedi kişilik bir komisyon kuruldu. Komisyonda Bağdat yönetiminden beş, Kürdistan Bölgesi’nden ise iki kişi yer alacak. Komisyon çalışmalarına yılbaşından sonra başlayacak.

’52 BİN KİŞİLİK MAAŞ LİSTESİ HAZIR’

Sağlık Bakanlığı Planlama Müdürü Viyan Muhammed Hüseyin “Komisyonla toplantı yapmadan ne istediklerini bilemeyiz. Bu yüzden bir an önce toplantıların başlamasını bekliyoruz” derken, bakanlık sözcüsü Halis Kadir de 52 bin kişilik bir maaş listesinin hazır olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

Maaşların ödenmemesi, Erbil ile Bağdat arasındaki en önemli kriz noktalarından biri. Erbil yönetimi merkezi hükümeti, federal bütçeden yeterli payı vermeyerek Kürdistan’da ekonomik krize yol açmakla suçluyor. Bağdat yönetimi ise Kürtlerin tek taraflı petrol gelirlerinin maaşlar için yeterli olacağı iddiasında. Son olarak Irak Başbakanı Haydar Abadi, memur maaşlarının ödenmesine dair 26 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, bölgedeki memurların sayısının belirlenmesi için bizimle işbirliği yapmalı” demişti. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2018, 10:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER