Filistin'den ABD'ye rest: Görüşmeyeceğiz!

Filistin Yönetimi, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından geri adım atana kadar ABD'yle masaya oturmayacaklarını açıkladı. İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarında ikisi çocuk 25 kişi yaralandı. Iraklı Şii lider Sadr ise Trump'a karşı 'Kudüs Savunma Gücü' oluşturacağını açıkladı.

Filistin'den ABD'ye rest: Görüşmeyeceğiz!
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına tepkiler sürerken, Filistin Yönetimi’nden de rest geldi. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas kararı tanımadıklarını yineleyip, “Amerika’nın Kudüs kararını reddediyoruz. ABD bu pozisyonla, barış sürecini artık destekleyebilecek bir durumda değildir” dedi. Filistin müzakere heyetini başkanı Saib Erekat ise Trump kararından geri adım atana dek ABD’yle görüşmeyeceklerini açıkladı. Erekat El Cezire kanalıyla söyleşisinde ‘Trump’ın açıklamasına karşı her seçeneği gözden geçirdiklerini’ ekledi.


‘ALTISI ÇOCUK 25 KİŞİ YARALANDI’

İsrail’in dün ‘Öfke Günü’ adıyla düzenlenen gösterilere sert müdahalesindeyse en az iki kişi hayatını kaybetti. Bir kişi Gazze sınırı yakınında doğrudan ateşle öldürülürken, bir kişi de hastanede hayatını kaybetti. İsrail müdahalesinde en az 80 kişi yaralandı.

İsrail’in dün gece Gazze’ye başlattığı hava saldırıları da sürüyor. Filistin Sağlık Bakanlığı, dün düzenlenen saldırıda altısı çocuk 25 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ordusu ise Hamas’a ait bir silah deposu ile eğitim kampının hedef alındığını savundu.

Gazze’den bu sabah da saldırı haberi geldi. İsrail’in sınırlarına roket atıldığı gerekçesiyle düzenlediği hava saldırısında iki Hamas üyesi öldü.

SADR TRUMP’A KARŞI ‘KUDÜS TUGAYI’ KURUYOR

Trump’ın kararına karşı halk eylemleri sürerken, Irak siyasetinin etkili isimlerinden olan Şii din adamı Mukteda Sadr’ın da Kudüs’ü savunmak için yeni bir milis gücü kuracağı açıklandı. Sadr’a bağlı Saraya Selam milis gücünün sözcüsü Safa Tamimi, “Yarından itibaren Kudüs’ü savunmak için Irak’ın tüm vilayetlerinden gönüllüleri kaydetmeye başlayacağız. Kayıt süreci sonrasında gönüllüleri uzmanlık alanlarına göre silahlandıracağız, eğiteceğiz ve kategorize edeceğiz” dedi.

Rudaw’a konuşan Tamimi, “Yeni güç, Kudüs’ü Siyonist istilalar çerçevesine almaya çalışan ve Siyonizm’in başkenti ilan eden Donald Trump’a yanıt olarak kuruluyor” ifadelerini kullandı. Tamimi, bu gücün Saraya Salam gibi Haşdi Şabi2nin bir parçası sayılmayacağını da ekledi.

Sadr, Trump’ın kararının ardından yaptığı açıklamada Bağdat’a Amerikan elçiliğini kapatma çağrısında bulunmuş, “İsrail’e Suriye üzerinden ulaşabiliriz” demişti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2017, 19:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER