Flynn'e Gülen soruşturması: İmralı'ya kaçıracaktı

Wall Street Journal gazetesi, ABD'de Başkanı Donald Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'e 'Fethullah Gülen soruşturması' açıldığını yazdı. Buna göre, özel savcı Robert Mueller, Türkiye lehine lobi yaptığı sırada Flynn'in Gülen'i gizlice Türkiye'ye kaçıracağına ilişkin iddiayı resmen soruşturuyor.

Flynn'e Gülen soruşturması: İmralı'ya kaçıracaktı
ABD Başkanı Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı olan, Türkiye’de ‘Fethullah Gülen iade edilmesi’ gerektiğini savunduğu makaleyle tanınan ve Türkiye lehine lobi yaptığı ortaya çıkan Michael Flynn hakkında soruşturma açıldı. FBI, Flynn ve oğlunun Fethullah Gülen’i milyonlarca dolar karşılığında gizlice Türkiye’ye getirmeyi planladığı iddiasını araştırıyor.


Wall Street Journal gazetesinin internet sitesinde manşetten duyurduğu haberdeki
 iddialar şöyle:

’15 MİLYON DOLAR KARŞILIĞINDA…’

  • ABD’de ‘seçimlere Rusya müdahelesi’ soruşturmasının başında bulunan Özel Savcı Robert Mueller, Michael Flynn hakkındaki soruşturmayı Türkiye’yi de yakından ilgilendirecek şekilde genişletti. Gazeteye konuşan kaynaklar, Flynn ve oğlunun Gülen’i, yaklaşık 15 milyon dolar karşılığında ABD’den çıkarıp Türkiye hükümetine teslim etme planı yaptığına dair iddianın soruşturulduğunu söyledi.

‘ARALIK 2016’DA 21 CLUB’DA BULUŞTULAR’

  • Haberde, ‘Flynn ve Türkiye hükümeti yetkililerinin 2016 yılının aralık ayının ortalarında New York kentindeki 21 Club isimli restoranda bu plan konusunda bir görüşme yaptığı’ öne sürüldü.

‘İMRALI’YA GETİRİLECEKTİ’

  • Habere göre, FBI ajanları bu görüşme konusunda en az dört kişinin ifadesini aldı. FBI’a ifade veren kişilerden biri, Gülen’in özel bir jetle İmralı Adası’na getirilmesi ihtimalinin ele alındığını öne sürdü.

‘OBAMA YASADIŞI YOLLARI REDDEDİNCE…’

  • Gazeteye konuşan bir yetkili, Trump’ın başkanlık görevini devralmasından önce yapılan bu görüşme sırasında, Türkiye’nin Obama yönetimi yetkililerine Gülen’in iadesi için aylardır lobi yaptığını ve yasal iade sürecini beklemek istemediğini söyledi. Yetkiliye göre, Obama yönetimi yasal iade sürecinin etrafından dolanma talebini reddetmişti. Wall Street Journal, “Türkler Flynn’in kendilerine daha anlayışlı yaklaştığını gördü” ifadelerini kullandı.

‘NÜFUZUNU KULLANMAYI DA VAAT ETTİ’

  • Gazeteye konuşan bir kaynak, o dönem Trump’ın dış politika danışmanı olan ve başkan seçilmesi halinde ulusal güvenlik danışmanlığına atanacağı bilinen Flynn’in, görüşmelerde Gülen’in iadesi için Beyaz Saray’daki nüfuzunu kullanma vaadinde bulunduğunu da savundu.

‘ÖDEME YAPILIP YAPILMADIĞI BİLİNMİYOR’

  • Wall Street Journal, Mueller’in bu konudaki soruşturmasının ne kadar ilerlediğinin veya Gülen’i Türkiye’ye getirme planı dahilinde Flynn’e herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığını bilinmediğini yazdı.
  • Habere göre federal savcılar şu an, Flynn’in Türkiye lehine yaptığı lobi faaliyetlerinin Amerikan yasalarını delip delmediğini araştırıyor. Flynn’in, Rusya’nın yanı sıra Türkiye’yle olan mali ilişkileri karşılığında başkanın kararlarını etkileyip etkilemediği soruşturuluyor. Amerikan yasalarına göre, yabancı hükümetler lehine lobi faaliyeti yürüten kişiler Adalet Bakanlığı’na beyanda bulunmak zorunda. Ancak Flynn, AK Parti iktidarına yakın işadamı Kamil Ekim Alptekin’le Türkiye lehine lobi yapmak üzerine seçimlerden önce imzaladığı 530 bin dolarlık anlaşmayı, ulusal güvenlik danışmanlığı görevinden Rusya iddiaları sonucu sadece 24 gün sonra kovulması üzerine beyan etmişti. Bu durum, Flynn’in olası bir soruşturmadan kaçınma girişimi olarak yorumlanmıştı.

ESKİ CIA DİREKTÖRÜ’NÜN İDDİASI

  • Wall Street Journal mart ayında yayımlanan bir haberde de, Flynn’in Enerji Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve iş adamı Alptekin’le 19 Eylül bir görüşme yaptığını yazmıştı. Trump’ın seçim kampanyasına kısa süreli danışmanlık yapan eski CIA direktörü James Woolsey, bir otel odasında yapılan bu görüşmeye kendisinin de katıldığını söyleyip, Gülen’in yasal iade süreci beklenmeden Türkiye’ye yasadışı yollardan getirilmesinden söz edildiğini öne sürmüştü. Woolsey, ‘Gülen’in bir gece yarısı gizlice götürülmesinin’ konuşulduğunu, dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a bu konuda bilgi verdiğini söylemişti. Wall Street Journal bugünkü haberinde, Aralık ayında restoranda gerçekleşen buluşmanın, 19 Eylül’deki bu görüşmenin bir devamı niteliğinde olduğunu yazdı.

SORULARI YANITLAMADILAR

  • Haberde, özel savcı Mueller’in sözcüsünün ve Flynn’in avukatlarının soruları yanıtlamadığı belirtildi. Trump yönetiminin ilgili bir yetkilisi ise böyle bir görüşme yapıldığına dair kanıtları olmadığını, görüşmenin yapıldıysa bile kendileri tarafından onaylanmadığını söylemekle yetindi. (Dış Haberler)
Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2017, 20:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER