İddia: Mossad İran belgelerini Tahran'dan çaldı

İsrail, İran'a yönelttiği nükleer suçlamalara ilişkin belgeleri nereden buldu? İsrail hükümeti, Mossad'ın Tahran'daki gizli arşivlere baskın düzenlediği iddiasını sızdırdı...

İddia: Mossad İran belgelerini Tahran'dan çaldı
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, İran’ın 2015’teki tarihi nükleer anlaşmanın öncesinde ve sonrasında dünyaya yalan söylediği iddiası, uluslararası toplumda tartışma yarattı. Nükleer anlaşma konusunda 12 Mayıs’ta belirleyici bir karar vermesi gereken ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in ‘İran’ın Amad Projesi adında gizli nükleer programı var’ iddialarına destek verdi. Fransa ise Netanyahu’nun açıkladığı bilgilerin Avrupalılar tarafından kısmen bilindiğini ve nükleer anlaşmanın çöpe atılmaması gerektiğini açıkladı.


‘BELGELERDE YENİ BİR ŞEY YOK’

Peki Netanyahu, İran’ın nükleer programını gizlice sürdürdüğü iddiasına dair belgeleri nereden buldu? Reuters’a konuşan nükleer silah uzmanları, İsrail’in açıkladığı belgelerin iddia edildiği gibi ‘gizli’ olmadığı kanaatinde. Bu görüşe göre, Netanyahu’nun iddiaları, 2015’teki anlaşma öncesinde de biliniyordu. Söz konusu uzmanlar, bu iddiaların yeniymiş gibi sunulması sonrası nükleer anlaşmanın çöpe atılmasından ve İran’ın, bu anlaşma çerçevesindeki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetiminden çıkmasından endişeli.

‘MOSSAD TAHRAN’DAN ÇALDI’

Bir diğer görüş, İsrail’in söz konusu belgeleri hackleyerek elde ettiği yönünde. New York Times gazetesine konuşan İsrailli bir yetkili ise bambaşka bir iddia ortaya attı. Buna göre, İsrail’in dış istihbarat teşkilatı Mossad, İran’ın nükleer arşivlerine 2016’da sızarak binlerce belgeyi çaldı.

Yetkili, Mossad’ın Tahran’da harap haldeki gizli bir depoya benzeyen bir noktaya, Şubat 2016’da bir gece baskın düzenlediğini ve orijinal belgeleri İsrail’e kaçırdığını öne sürdü. İddiaya göre, Mossad Başkanı Yossi Cohen söz konusu baskın konusunda ABD Başkanı Donald Trump’a da bilgi verdi. Yetkili, belgelerin büyük kısmının Farsça olması nedeniyle analizin uzun sürdüğünü de söyledi.

Netanyahu dün düzenlediği basın toplantısında 55 bin belge ve 183 CD bulunduğunu savunmuş, İran’ı ‘gizli atomik arşivini saklamakla’ suçlamıştı.

NEDEN ŞİMDİ?

İran’la 2015’te yapılan anlaşma, Tahranı’ın nükleer programına son vermesi karşılığında Batılı ülkelerin ekonomik yaptırımlarını kaldırmasını öngörüyordu. Amerikan yasaları gereği, ABD Başkanı’nın 12 Mayıs’ta yaptırımlar konusunda bir karar vermesi bekleniyor. Nükleer anlaşmaya karşı olan Netanyahu’nun da, Trump’ın anlaşmadan çekilmeyi değerlendirdiği bir dönemde böyle bir açıklama yaparak Washington üzerindeki baskıyı artırmak istediği belirtiliyor. İran ise İsrail’in suçlamalarını reddetti; İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Netanyahu’ya ‘yalancı çoban’ tepkisi gösterdi. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2018, 12:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER