Irak ordusu, Batı Musul operasyonunu başlattı

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Musul’un batı yakasını IŞİD’den kurtarmaya yönelik operasyonun başladığını açıkladı.

Irak ordusu, Batı Musul operasyonunu başlattı
Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Başbakan ve Başkomutan Haydar İbadi, Musul’un Eymen (batı) yakasının kurtarılmasına yönelik askeri operasyon için düğmeye bastı” ifadesine yer verildi. Başbakan İbadi, Musul’da ‘önceliklerinin toprak değil insanların kurtarılması’ olduğunu kaydetti.

3 YÖNDEN KUŞATILDI

Askeri kaynaklar, doğu yakasında kontrolün tamamen sağlanmasının ardından batı bölgelerini geri almak için icra edilen operasyona 3 cepheden başlandığını, Irak ordusunun kuzeyden, federal polis güçlerinin güneyden, İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin ise batıdan destek verdiğini aktardı. Irak Başbakanı Haydar İbadi, 17 Ekim 2016’da başlatılan Musul operasyonunda 24 Ocak itibarıyla kentin doğu bölgesinin tamamının IŞİD’den kurtarıldığını açıklamıştı.

PENCE IRAK ÜZERİNDEN İRAN’I TEHDİT ETTİ

Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Irak Başbakanı Haydar İbadi’yle görüşmesinde, “İran’ın tehdit oluşturmasına izin vermeyeceklerini” söyledi. Münih Uluslararası Güvenlik Konferansı için Almanya’da bulunan Başkan Yardımcısı Mike Pence, ilk yurtdışı ziyaretinde önceki gün Mesud Barzani ile yaptığı görüşmenin ardından Irak Başbakanı Haydar İbadi’yle bir araya geldi.

Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Mike Pence’in, “Irak halkına IŞİD’e karşı gösterdikleri mücadeleden dolayı teşekkür ediyoruz” dediği bildirildi.

Rudaw’ın haberine göre Pence, “İran’ın müttefiklerimize tehdit teşkil etmesine izin vermeyeceğiz buna Irak da dahildir” ifadesini kullandı.

Görüşmede, IŞİD’le savaş, ekonomik durum ve Musul operasyonlarındaki son gelişmelerin ele alındığı ifade edildi. Mike Pence’in Irak Ordusu ve Peşmerge Güçleri arasındaki işbirliğinden dolayı da teşekkür ettiği kaydedildi. 

SİVİLLER İÇİN UYARI

Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Joel Millman, Musul’dan sivilleri tahliye etmenin oldukça zorlu olacağını söyleyerek operasyon konusunda uyardı. Euronews’ın haberine göre Millman, “Bölgede yoğun çatışmalar başlayacak. Bizim için şimdi en zorlu iş, bölge halkının tahliyesi. Kentin dışına çıkmak için gerekli koridorların açılması, hasta, engelli ve yaşlı insanların yoğun ateş altında tahliye edilmesi oldukça zor olacak” dedi. Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonundan (UNAMI) yapılan açıklamada da insani yardım kuruluşlarının, Musul’un batısını kurtarma operasyonlarının başlamasıyla on binlerce sivilin hayatının tehlike altında olduğunu aktardığı belirtildi.

350 BİN ÇOCUK MAHSUR

Londra merkezli çocuklara yardım kuruluşu ‘Save the Children’, yaklaşık 350 bin çocuğun Irak’ın Musul kentinin batısında mahsur kaldığını açıkladı. Kuruluşun Irak Direktörü Maurizio Crivallero, yaptığı açıklamada ırak ordusuna ve uluslararası güçlere çağrıda bulundu: "Irak güçleri ve ABD ile İngiltere gibi müttefikleri, kente operasyon düzenlerken çocukları ve ailelerini korumak ve okul ile hastane gibi sivil binaları vurmaktan kaçınmak için ellerinden gelen herşeyi yapmalıdırlar." 

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2017, 16:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER