İran'da 1000 kişi gözaltında

İran’da hayat pahalılığına tepki olarak başlayan halk eylemlerinde, Reuters’a göre, 22 kişi öldürüldü, 1000 kişi ise gözaltına alındı.

İran'da 1000 kişi gözaltında
İran’da hayat pahalılığına tepki olarak 28 Aralık’ta başlayan ve ordu ve Devrim Muhafızları’yla bastırılmaya çalışılan halk eylemlerinde, Reuters’a göre, 22 kişi öldürüldü, 1000 kişi ise gözaltına alındı. 

Öte yandan İran’ın başkenti Tahran’da kılınan Cuma namazı hutbelerinde konuşan ülkenin önde gelen dini figürlerinden Ayetullah Ahmed Hatemi, gösterileri yönetmek için ABD’nin Erbil ve Herat’ta operasyon odaları kurduğunu öne sürdü. Ayetullah Hatemi, “Halk sesinin duyulmasını istiyor, deniliyor. Trump ve Netanyahu’ya vekaleten çıkan ses milletin sesi değil, ecnebinin sesidir ve halkımız bu sesi keser” diye konuştu. 

SOSYAL MEDYA YASAĞINI SAVUNDU

Gösterilerin alt yapısının sanal âlemde ve sosyal medyada hazırlandığını söyleyen Hatemi, protestoların başlamasının üçüncü gününde sosyal medyaya konulan kısıtlamayla ortamın yatıştığını söyledi. Yabancı kaynaklı sosyal medyanın daimi olarak kapatılmasını isteyen Hatemi, “yerli haberleşme” uygulamalarının geliştirilmesini istedi.

ABD YAPTIRIM LİSTESİNİ GENİŞLETTİ 

Öte yandan ABD, yaptırım listesine 5 şirketi daha ekledi. ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’da “yasadışı balistik füze programıyla bağlantılı olduğu” ileri sürülen beş şirketin daha yaptırım listesine alındığı açıklandı ve “Göstericiler unutulmayacak” denildi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, “İran ekonomik şartları iyileştirmeye daha fazla, yasak silahlara daha az para harcamalı” dedi. 

Açıklamada ülkedeki gösterilere de atıfta bulunan Mnuchin “Göstericiler unutulmayacak” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2018, 22:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER