KDP'den KYB'ye: Yanlış yaptınız

Irak'ta iki Kürt partisinin farklı adaylar gösterdiği cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin tartışma sürüyor. Adayı ikinci tur oylaması öncesinde çekilen KDP, adayı seçilen KYB'yi eleştirdi: Kötü bir başlangıç yapıldı.

KDP'den KYB'ye: Yanlış yaptınız
 Irak’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerine giden süreçte Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında patlek veren gerilim devam ediyor.

Anayasal olarak Kürtlere ayrılan bu görev için yapılan seçimlerde adayı çekilen KDP, adayı seçimleri kazanan KYB’yi eleştirdi.

Mesud Barzani başkanlığında toplanan KDP Politbürosu’nun açıklamasında, ‘Bu şekilde gerçekleşen seçimi Kürdistan halkının temsili ve payı olarak görmedikleri’ belirtildi. Yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanlığının siyasi bir tarafın değil Kürt halkının payı olduğunu hatırlatarak geçmişte de bu makamın Kürdistani tarafların anlaşması ve ittifakı doğrultusunda seçildiğini belirtmek istiyoruz. Kürdistan Yurtseverler Birliği’inin (KYB) uyguladığı yöntem bu ittifakı karıştırmıştır. Bu da cumhurbaşkanlığı makamını belirleme konusunda kötü bir başlangıcı ifade ediyor” denildi. KDP, seçimlerin gerçekleşme biçiminin ‘gelecekte başka taraflara Kürdistan halkı hakkında karar verme olanağı sunduğu’ görüşünü paylaştı.

KDP’nin Irak’ta yeni hükümet için atılan adımlara büyük önem verdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Yeni kabinenin belirlenmesi için atılan adımları yakından takip ediyor, gerekli kararları zamanında vereceğimizi belirtiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Irak Parlamentosu’nda Salı günü gerçekleşen oylamada ilk turda KDP’nin adayı Fuad Hüseyin ile KYB’nin adayı Berhem Salih yarışmış, ilk turda adaylardan biri yeterli oyu alamazken Hüseyin ikinci turda yarıştan çekildiğini açıklamıştı. Oylamanın sonucunda Salih Irak’ın dördüncü cumhurbaşkanı seçildi. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2018, 09:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER