KYB'nin adayı Berhem Salih, Irak Cumhurbaşkanı oldu

Irak Cumhurbaşkanlığı’na Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) adayı Berhem Salih seçildi.

KYB'nin adayı Berhem Salih, Irak Cumhurbaşkanı oldu
Irak Cumhurbaşkanlığı’na Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) adayı Berhem Salih seçildi.


Irak meclisi, yeni cumhurbaşkanını seçmek için toplandı. Irak anayasasına göre, cumhurbaşkanının Kürtlerden seçilmesi gerekiyor. 329 üyeli parlamentoda adaylardan biri üçte iki çoğunluğun sağlarsa seçimi kazanıyor.

İlk tur oylamada, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) adayı Berhem Salih 165, Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) adayı Fuad Hüseyin 90 oy aldı.

KDP’Lİ HÜSEYİN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Rudaw’ın haberine göre ilk turun ardından Fuad Hüseyin, adaylıktan çekildi. Yazılı bir açıklama yapan KDP grubu üyeleri, “sürecin kendileri açısından kabul edilemez olduğunu” belirtti.

Rudaw muhabiri Senger Abdurrahman, iki partinin Salih’in çekilmesi ve Hüseyin’in desteklenmesi konusunda anlaştığını öne sürdü. Abdurrahman, KYB’nin son anda anlaşmadan çekildiğini iddia etti.

İkinci turda 219 oy alan KYB adayı Berhem Salih, cumhurbaşkanı seçildi. KYB milletvekili Rebwar Taha, “Irak için olağanüstü bir gün. Demokrasi kazandı” dedi.

ABD’nin Irak işgalinin sonrasında hazırlanan anayasada, Kürtlere verilen cumhurbaşkanlığına KYB’nin adayları seçildi. Celal Talabani iki, Fuad Masum ise bir dönem cumhurbaşkanlığı yaptı.(DIŞ HABERLER)

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 16:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER