McGurk'dan 'Bağımsız Kürdistan' referandumu açıklaması

ABD'nin IŞİD'le mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk: IŞİD tamamen yenilgiye uğratılmadan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde bağımsızlık referandumu düzenlenemsi doğru değil.

McGurk'dan 'Bağımsız Kürdistan' referandumu açıklaması
ABD’nin IŞİD’le mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bağımsızlık referandumunu şu an için doğru bulmadığını söyledi. McGurk, IŞİD yenilgiye uğratılmadan yapılacak bir referandumun zamansız olacağı görüşünü paylaştı.


72 ülkenin katıldığı IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun Washington’da üç gün süren toplantısında konuşan McGurk, Irak’ta halk grupları arasında barış sağlanabilmesinin mümkün olduğunu söyledi. McGurk, IŞİD’in henüz tamamen yenilgiye uğratılmadığını ve önlerindeki mücadelede peşmergeye de ihtiyaç olacağını belirtti. McGurk bu ortamda söz konusu bölgede referandum yapmanın zamansız olacağını ifade etti.

‘SURİYE IRAK’TAN ZOR’

McGurk, IŞİD’le Suriye’deki mücadelenin, hükümet birliklerinin kısa süre önce Musul’u örgütten geri aldığı Irak’takinden daha zor olduğunu da söyledi. ABD’li yetkili, Rusya, ABD ve Ürdün’ün kararıyla Suriye’nin güney batısında ilan edilen ateşkesin bozulmamasının umut verici olduğunu ve Rusya’nın ateşkesi son derece ciddiye aldığını açıkladığını da belirtti.

McGurk, Rusya’nın ateşkesin denetlenmesine katkıda bulunmaya hazır olduğunu bildirdiğini de söyledi. Ancak bu öneriyle ilgili istişarelerin henüz tamamlanmadığını ifade eden ABD’li yetkili, ateşkes sayesinde bölgedeki DEAŞ militanlarıyla mücadelenin başlatılabileceğini sözlerine ekledi. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2017, 21:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER