'Panama Belgeleri' Avrupa'da bir istifa daha getirdi

Panama Belgeleri (Panama Papers) İspanya’da istifa getirdi. İspanya Sanayi, Enerji ve Turizm Bakanı Jose Manuel Soria istifa etti. Daha önce de İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson istifa etmişti.

'Panama Belgeleri' Avrupa'da bir istifa daha getirdi

İspanya Sanayi, Enerji ve Turizm Bakanı Jose Manuel Soria, Panama ve Jersey’deki offshore hesaplarından dolayı istifa etti.

Panama Belgeleri, Jose Manuel Soria’nın Panama ve New Jersey’deki offshore şirketleri ile bağlantısının bulunduğunu ortaya çıkarmıştı.

Soria, hakkındaki iddiaları reddederken, hükümete zarar gelmemesi için böyle bir karar aldığını belirtti.

Geçici Başbakan Mariano Rajoy ise Soria’nın yerine yeni bir bakan atamayacağını açıkladı.

İzlanda Başbakanı da istifa etmişti

İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, Panama Belgeleri’nde vergi cenneti ülkelerde ailesi ile birlikte sahip olduğu şirketi beyan etmeyerek servetini kaçırdığının ortaya çıkmasından sonra istifa etmiş, ülkede siyasi kriz yaşanmıştı.

Panama belgeleri

Dünyanın en büyük “off-shore” hukuk danışmanlık şirketlerinden Panama merkezli Mossack Fonseca’dan sızdırılan “uluslararası vergi kaçakçılığı” ve “para aklama” faaliyetlerine ilişkin “Panama belgeleri” 3 Nisan gecesi medyaya servis edildi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca’nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeyi, 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.

Belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu ileri sürülüyor.

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2016, 13:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER