'Rus çemberi' daralıyor: Bu işe bayılmayacak!

Donald Trump'ın ABD başkanı seçilmesinin üzerindeki 'Rus gölgesi' genişliyor. Oğul Trump, seçim kampanyasında 'Rus hükümetinin rakip Clinton hakkında karalayıcı bilgi vermesi' teklifini 'Buna bayıldım' diyerek kabul ettiği için eleştirilerin hedefinde.

'Rus çemberi' daralıyor: Bu işe bayılmayacak!
Rusya’nın ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesi sürecine müdahale ettiğine dair iddialar bitmek bilmiyor. Trump’ın oğlu Donald Trump Jr.’ın rakip aday Hillary Clinton’ı ‘töhmet altında bırakacak’ bilgiler almak için ‘Rus hükümetiyle çalışan bir avukatla görüşmesi’ne ilişkin skandalda yeni bir perde açıldı.


Oğul Trump, kendisini savunmak için o dönem yaptığı yazışmaları yayınladı. Ancak bu hamle geri tepti. Zira teklif için için kullandığı “Buna bayıldım” ifadesi manşetlere taşınırken, Amerikan basını Trump’ın kampanya ekibinin bu girişimi niçin ‘yabancı bir ülkenin müdahalesi olarak’ rapor etmediğini sorguluyor. Üst düzey bir Cumhuriyetçi Partili de, Washington Post’a yaptığı açıklamada son ifşaatları Trump yönetimi açısından ‘5’inci kategoride bir kasırga’ diye niteledi.

‘BABANIZ İÇİN ÇOK YARARLI OLACAK’

Peki, Trump Jr.’ın yayınladığı ve ABD’yi karıştıran yazışmalarda ne var?

  • İlk e-mail 3 Haziran 2016 tarihli. O dönem başkan adayı olan Trump’ın eski bir iş ortağı adına, ortak bir arkadaşları tarafından gönderilmiş. Mailde, üst düzey bir Rus hükümeti yetkilisinin eski iş ortağıyla temas kurduğu ve Trump’ın kampanya ekibine Hillary Clinton hakkında karalayıcı bilgiler vermeyi önerdiği belirtiliyor.
  • E-mailde “Söz konusu belgeler Hillary’yi ve Rusya’yla ilişkilerini töhmet altında bırakacak, babanız için çok yararlı olacak” deniliyor. “Bunların son derece üst düzey ve hassas bilgiler olduğu açık fakat Rusya ve hükümetinin Trump’a desteğinin bir parçası” ifadeleri yer alıyor.

trump3

  • Oğul Trump, bir başka ülkenin yardımı olarak sunulan bu teklifi birkaç dakika sonra yazdığı mailda kabul ediyor: “Eğer dediğiniz gibiyse buna bayılırım.” Trump, görüşmenin yaz sonuna doğru yapılabileceğini söylüyor.
  • Dört gün sonra aracıdan bir mail daha geliyor; ‘Bir Rus hükümeti avukatıyla perşembe günü New York’ta görüşme’ öneriyor.
  • Oğul Trump bunu kabul etmekle kalmıyor, o dönem seçim kampanyasının şefi olup seçimden önce Rusya’yla ilişkiler nedeniyle istifa eden Paul Manafort ve ‘eniştesi’ Jared Kushner’i [şu an ABD Başkanı’nın yakın danışmanı] yanında getireceğini söylüyor. Cep telefonu numarasını da paylaşıyor.
  • Görüşme 9 Haziran günü, oğul Trump’ın ofisinde, New York’taki Trump Tower’ın 25’inci katında, Donald Trump’ın ofisinin bir kat altında yapılıyor.

‘ŞİMDİ OLSA YAPMAZDIM’

Oğul Trump dün gece Fox News ile söyleşisinde “Bugün olsa farklı davranırdım” deyip, görüşmeden babasının haberdar olmadığını savundu. Dahası, Rus avukat Natalia Veselnitskaya ile yaptıkları görüşmenin sadece 20 dakika sürdüğünü ve ‘zaman kaybı’ olduğunu öne sürdü.

‘NEDEN KABUL ETTİ?’

Ancak Amerikan basını, e-maillardaki dilden ötürü eleştirilerini yoğunlaştırdı. Donald Trump Jr.’ın açıkça ‘Rus hükümetinin yardımı’ olarak sunulan bir teklifi kabul etmesi topa tutulurken, bu ifşaatların Rusya’nın seçimlere müdahale ettiği iddialarına dair soruşturmaya nasıl yansıyacağı merak konusu. Söz konusu görüşmede Clinton hakkında ne gibi bilgilerin paylaşıldığı da henüz bilinmiyor. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2017, 18:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER