Rusya ve IKBY’den dev doğal gaz anlaşması

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Rusya merkezli devlet petrol şirketi, doğal gaz ihraç etmek için anlaşma yaptı.

Rusya ve IKBY’den dev doğal gaz anlaşması
Referandum tartışmaları sürerken Rusya merkezli devlet petrol şirketi Rosneft ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin, Türkiye ve Avrupa’ya doğal gaz ihraç etmek için bir doğal gaz boru hattı inşa etmek üzerine anlaştıkları açıklandı.


Rosneft’ten yapılan açıklamada tarafların, petrol şirketinin, IKBY’deki doğal gaz boru hattı altyapısı inşa projesini finanse etmeye katılmasını görüştüğü ve bu projeye ilişkin ayrı bir anlaşmanın yıl sonuna kadar imzalanacağı kaydedildi.

Sputnik’in haberine göre, şirketin açıklamasında ayrıca, IKBY’de inşa edilecek doğal gaz boru hattının, bölgedeki elektrik santralleri ve fabrikalar için doğal gaz sağlamanın yanı sıra Türkiye ve Avrupa pazarına önemli miktarlarda yakıt sevk edilmesine imkan vereceği belirtildi.

Söz konusu boru hattı üzerinden iç pazara ilk doğal gaz sevkiyatının 2019’da, bu hat üzerinden ihracatınsa 2020’da başlamasının planlandığı belirtilen açıklamada ayrıca, boru hattının bir yılda 30 milyar metreküp doğal gaz ihraç edilmesini sağlayacağı da vurgulandı.

Doğal gaz boru hattı altyapısına ilişkin projeye yönelik yatırımların yap-işlet-devret prensibine göre yapılacağı kaydediliyor.

‘ERBİL’E VERDİĞİ TAAHHÜDÜ GÜÇLENDİRMİŞ OLUYOR’

Reuters haber ajansına göreyse, bu gelişme ile Rusya IKBY’de yapılacak bağımsızlık referandumu öncesinde Türkiye ve Avrupa’ya doğal gaz ihraç eden önemli bir tedarikçi olmasına yardım yolunda Erbil’e verdiği taahhüdünü güçlendirmiş oluyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, 2014’ten beri Bağdat’taki merkezi hükümetten bağımsız olarak petrol ihraç ediyor. Bu yıl IKBY’nin alıcı listesine giren Rosneft, yarı özerk Kürt bölgesine, gelecekteki petrol satışları karşılığında yüz milyonlarca dolar kredi veriyor.

Bunların yanı sıra Reuters’a bilgi veren bir kaynak, Rosneft ve IKBY’nin imzalayacağı anlaşma kapsamındaki yatırımların 1 milyar doların üzerinde olacağını söyledi. Rosneft ise bu bilgiyi doğrulamış değil. 

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2017, 13:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER