SDG sözcüsü: ABD uzun yıllar kalacak

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Sözcüsü Talal Silo, IŞİD'e karşı ABD'yle yaptıkları ittifakı değerlendirdi. Silo, Amerikan yönetiminin IŞİD'den sonra da bölgede kalacağını söyledi; Rojava'da İncirlik'e alternatif bir üs kurulabileceğini öne sürdü

SDG sözcüsü: ABD uzun yıllar kalacak
YPG’nin ağırlığını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Sözcüsü Talal Silo, ABD’nin Rojava’da IŞİD’in yenilgiye uğratılmasından sonra on yıllar boyu kalacağını öne sürdü. Silo İncirlik’i kast ederek, Washington’ın ‘Türkiye’deki üssüne alternatif olarak bölgede bir üs kurabileceğini’ de iddia etti.

‘ASKERİ VE SİYASİ ANLAŞMALAR YAPILACAK’

ABD’nin bölgede ‘stratejik çıkarları’ bulunduğunu söyleyen Silo, “Önümüzdeki on yıllar için hazırlanmış bir strateji politikaları var. Uzun vadede, Suriye’nin kuzey bölgelerinin liderliği ile Amerikan yönetimi arasında askeri, ekonomik ve siyasi anlaşmalar yapılacak” dedi.

‘ABD’NİN DESTEĞİ KARŞILIKSIZ DEĞİL’

Reuters ajansıyla özel söyleşi yapan Silo, “Amerikalıların burada IŞİD’in gidişinden sonra da stratejik çıkarları var” ifadesini kullanıp, yeni üs iddiasında bulundu: “Amerikalılar kısa süre önce bir bölgenin askeri havaalanı olarak kullanıma hazırlanması için güvenlik altına alınması ihtimalinden söz ettiler. Bunlar başlangıç; bize desteği çekip gitmek için vermiyorlar. Amerika bütün bu desteği karşılıksız vermiyor.” 

‘İNCİRLİK’E ALTERNATİF’ İDDİASI

SDG sözcüsü, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde yeni bir üs kurabileceğini söyleyerek, “Belki de Türkiye’deki üslerine bir alternatif olabilir” iddiasında bulundu.

ABD’DEN YALANLAMA GELMEDİ

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon ise Reuters’ın sorularını yanıtlamadı. Ajansı Amerikan Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) yönlendiren Dillon, “IŞİD’in Rakka’da yenilgiye uğratılmasından sonra da verilmesi gereken çok savaş var” diyerek örgütün bölgede başka noktaları hâlâ kontrol altında tuttuğunu söylemekle yetindi.

Pentagon Sözcüsü Eric Pahon ise “Savunma Bakanlığı gelecek operasyonların takvimi hakkında değerlendirme yapmaz. IŞİD’in yok edilmesi ve dönüşünün engellenmesi amacına bağlıyız” dedi.

Rakka’da IŞİD’e karşı savaşta YPG’yi silahlandıran ABD’nin YPG ve SDG kontrolündeki bölgede bir dizi noktada askerleri ve yedi üssü bulunuyor. Washington’ın Kobani yakınında bir hava üssüne sahip olduğu biliniyor. 

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2017, 10:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER