Suriye ordusu, ateşkesi tek taraflı olarak bitirdiğini duyurdu

Suriye ordusundan “7 günlük ateşkes bitti” açıklaması geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise bu açıklamaya, “Suriye ordusu önce medyaya konuşmak yerine ateşkes anlaşmasını müzakere edenlerle konuşmalı” şeklinde karşılık verdi.

Suriye ordusu, ateşkesi tek taraflı olarak bitirdiğini duyurdu

Suriye rejimi, ABD ve Rusya’nın 12 Eylül’den itibaren ilan ettiği ateşkesi, tek taraflı olarak bitirdiğini ilan etti.

Suriye ordusu tarafından yapılan açıklamada, “terör örgütlerinin Rusya ve ABD’nin yaptığı ateşkes anlaşmasının hiçbir hükmüne uymadığı” belirtilerek, ateşkes rejimine son verildiği ifade edildi.

Açıklamada, “teröristlerin ateşkesin başladığı 12 Eylül’den bu yana 300’den fazla ihlal gerçekleştirdiği” kaydedildi.

ABD’den açıklama

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye ordusunun “7 günlük ateşkes bitti” açıklamasına dair şu açıklamayı yaptı:

“Bu 7 gün, sakin ve insani yardımların ulaştırıldığı günler olmadı. Dolayısıyla onlar (Suriye ordusunun) ilk olarak medyaya konuşmak yerine bu anlaşmayı müzakere edenlerle konuşsalar daha iyi olurdu. Bence sahneye oynamayı bırakmanın ve insani yardımların yerlerine ulaştırılması için gerçek bir şeyler yapmanın zamanı gelmiştir. İnsani yardımlarla ilgili daha henüz bugün bir hareketlilik görüyoruz, bakalım ne aşamadayız ve onlarla bu yardım işinin nasıl ilerleyeceğini konuşmaktan memnuniyet duyuyoruz.”

ABD Dışişleri Bakanlığı da, Suriye ordusunun açıklamasının, Rusya tarafından açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kırby, “Rusya ile yaptığımız ateşkes anlaşmasında, Suriye rejiminin ateşkese uymasının sorumluluğu, Rusya’ya aitti, bu yüzden Rusya’nın pozisyonunu açıklığa kavuşturmasını bekliyoruz” denildi.

Ateşkes

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 9 Eylül’de Cenevre’de, 12 Eylül’den itibaren Suriye’de ateşkes kararı aldıklarını açıklamış, ancak ateşkes sağlıklı şekilde uygulanamamıştı.

Ateşkesin sona erdirilmesine ilişkin açıklama, ABD savaş uçaklarının Deyr Uz Zor’daki Suriye ordusu mevzilerini vurması ve 80 kadar Suriye askerinin hayatını kaybetmesinin ardından geldi.

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2016, 07:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER