Tillerson: ABD, Kuzey Kore'yle ön koşulsuz olarak görüşmeye hazır

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore'yle ön koşulsuz olarak masaya oturmaya hazır olduklarını söyledi.

Tillerson: ABD, Kuzey Kore'yle ön koşulsuz olarak görüşmeye hazır
Washington’da yapılan Atlantik Konseyi Kore Forumu’nda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, müzakerelere başlamak ve gelecek için yol haritasını belirlemek için Kuzey Kore’nin masaya oturmasına ihtiyaç duyduklarını açıkladı.


Tillerson, Kuzey Kore ile ön koşullar olmaksızın görüşmelere başlamayı teklif etti ve Pyongyang ile yapılacak herhangi bir müzakerenin, Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlandırması şartına bağlı olması konusundaki ABD talebinin değişebileceği sinyalini verdi.

Washington’un uzun zamandır devam eden duruşunu, nükleer silahlara sahip bir Kuzey Kore’ye tahammül edemediğini yinelemekle birlikte, Tillerson ABD’nin “Onların konuşmaya hazır olduğu her an konuşmaya hazır” olduğunu, ancak Pyongyang’ın da herhangi bir şart sunmadan masaya gelmesi gerektiğini söyledi.

Tillerson, ilk görüşmelerin resmi müzakerelerin temel kurallarını belirlemekle ilgili olduğunu öne sürerek “Ardından, üzerinde çalışmaya istekli olabileceğimiz bir harita, yol haritası hazırlamaya başlayabiliriz” dedi.

Etkisi yönetim içinde kaybolmuş gibi görünen Tillerson’a, Başkan Donald Trump’ın böyle bir diplomatik açılım aramaya tam destek verip vermediği henüz belli değil.

Tillerson daha önce Pyongyang ile diplomatik kanallar kullanma arzusunu dile getirdi ancak Trump, Ekim ayında attığı bir tweetle bu tür bir katılımın zaman kaybı olacağını söyledi.

Kuzey Kore, ABD’yi nükleer uçlu bir füze ile vurma yeteneğini geliştirene kadar, Birleşik Devletlerle müzakerelere fazla ilgi duymadığını açıkça belirtmişti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2017, 14:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER