248 aydın 'En İyi 100 Felsefe Metni'ni seçti: 'Devlet' ilk sırada

Notos 'En İyi 100 Felsefe Metni' soruşturmasının sonuçlarını açıkladı. İlk sırada 'Devlet' var.

248 aydın 'En İyi 100 Felsefe Metni'ni seçti: 'Devlet' ilk sırada
Her yıl farklı bir konuda yazar, akademisyen ve eleştirmenlere en önemli buldukları metinleri soran edebiyat dergisi Notos, bu yılki soruşturmasını ‘felsefe’ye ayırdı. Derginin ‘En İyi 100 Felsefe Metni’ soruşturmasına 248 aydın katıldı.


Dergi bu yıl 12’ncisi yapılan soruşturmanın sonuçlarını bugün piyasaya çıkan 2018 Şubat-Mart sayısında açıkladı. 248 seçicinin ilk üç sıralamasında Platon’un  ‘Devlet’i Immanuel Kant’ın ‘Saf Aklın Eleştirisi’ ve Friedrich Nietzsche’nin ‘Böyle Buyurdu Zerdüşt’ü yer alıyor.

VARLIK VE HİÇLİK İLE KAPİTAL, İLK 10’DA

100 kitaplık listenin ilk onuna girenler arasında, Jean-Paul Sartre’ın ‘Varlık ve Hiçlik’i ile Karl Marx’ın Kapital’i de yer alıyor.

Notos Yayın Yönetmeni Semih Gümüş bu yıl soruşturma konusu neden felsefeyi seçtiklerini anlatırken, şunları söyledi:  “Hayatın her alanına soyutlamalarla bakabilmek için nitelikli bir hayat deneyimi, birikim, insanın kendine özgü bir bakış açısı edinmesi elbette gerekir ama bunun yanında ve belki bunlardan daha önemlisi, bizim yapmaya çalıştığımızı çok üst düzeyde yapmış pek çok düşünce insanının, felsefecinin yazdıklarını okumak. Bu okumalar olmadan nitelikli bir düşünme biçimi edinmek olanaksız.”

‘OKULLARDAN FELSEFE DERSİNİN KALDIRILDIĞI BİR ÜLKEDE’

Bu tercihlerinde, eğitim sisteminde yaşananların da etkisinin olduğunu belirten Gümüş, şöyle devam etti: “Okullardan felsefe derslerinin kaldırıldığı bir ülkede, edebiyat öğretiminde doğru dürüst metin okuma ve bütün bunlarla birlikte anlama ve yorumlama etkinliği yerine yalnızca ezbere ve dogmalara dayalı bir eğitim sistemi dayatılmış durumda. Bunun içinden bir gelecek çıkarmak olanaksız. Felsefenin olmadığı bir hayat yok. Varsa eğer, orada özgür bireylerin yaşama şansı yok demektir.  Notos’un bu yılki büyük soruşturmasını, bunları düşünerek, felsefeyle ilgili yapmaya karar verdik. Hiç kuşku yok ki sonuç önemli, yararlı, anlamlı olacaktı. En azından elimizde en önemli felsefe kitaplarının sıralandığı bir kılavuz olacaktı.” 

Notos’un soruşturmasında ilk 20’ye giren metinler şöyle:

Devlet, Platon

Saf Aklın Eleştirisi, Immanuel Kant

Böyle Buyurdu Zerdüşt, Friedrich Nietzsche

Varlık ve Zaman, Martin Heidegger

Ethica, Baruch Spinoza

Tinin Fenomenolojisi, Georg Wihelm Friedrich Hegel

Kapital, Karl Marx

Tractatus Logico-Philosophicus, Ludwig Wittgenstein

Metafizik, Aristoteles

Varlık ve Hiçlik, Jean-Paul Sartre

Sokrates’in Savunması, Platon

Komünist Manifesto, Karl Marx-Friedrich Engels

Toplum Sözleşmesi, Jean-Jacques Rousseau

Poetika, Aristoteles

Yöntem Üzerine Konuşma, René Descartes

Nikomakhos’a Etik, Aristoteles

Minima Moralia, Theodor W. Adorno

Meditasyonlar/Metafizik Üzerine Düşünceler, René Descartes

Leviathan, Thomas Hobbes

Pratik Aklın Eleştirisi, Immanuel Kant / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2018, 14:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER