Aladağ davası: Kapılar hep kilitliydi

Aladağ yurt yangını faciası davası başladı. İfade veren sanıklar yangını itfaiyenin yetersizliğine ve TEDAŞ'ın ihmallerine bağladı.

Aladağ davası: Kapılar hep kilitliydi
Adana’nın Aladağ ilçesinde 11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 22 öğrencinin de yaralandığı Süleymancılar cemaatine ait kız yurdu yangını faciasında, kusurlu oldukları gerekçesiyle haklarında dava açılan 7 tutuklu sanık, facianın 182. gününde Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Duruşma öncesi aileler adliye önünde açıklama yaptı. Aileler ‘hesap sorulsun’ dedi.


Bir sonraki duruşma 17 Temmuz’a ertelendi.

Tutuklu sanıklar geniş güvenlik önlemi altında tutuldukları cezaevinden duruşma salonuna getirildi. Haklarında taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istenen sanıkların, kimlik tespitinin ardından savunmalarına geçildi.

Evrensel’de yer alan habere göre, sanıklar ifadelerinde yangın faciasını itfaiyenin yetersizliğine ve TEDAŞ’ın ihmallerine bağladı.

‘OYNARKEN KAPI KOLLARINI ÇIKARMIŞLAR’

Sanıklar ifadelerinde kendi sorumluluklarını reddederek olayı TEDAŞ’a ve itfaiyenin yetersizliğine bağladı. Yangında kendi çocuğunu da kaybeden Yurt Müdürü Cuma Ali Genç de ifadesinde yangın merdiveni kapılarının kapalı olmasını yurtta kalan çocukların üstüne attı. Kapıların her zaman açık olduğunu iddia eden Genç, “Çocuklar oynarken kapı kollarını çıkarmışlar” dedi. Olay yerinde iki itfaiyeci olduğunu ve merdivenleri olmadığını dile getiren Genç’in anlattıkları ihmaller zincirini ortaya koydu. İtfaiye personelinin yetersiz olduğunu ve sepetli merdiven olmadığını anlatan sanıklar yangının vatandaşların çabası ve DSİ ile bir maden şirketine ait araçlarla söndürüldüğünü söyledi. Yangın tüpünün olmaması ile ilgili sorulara sanıklar çelişkili cevaplar verirken, yurt görevlisi Mahmut Deniz bir gün önce, Ramazan Dede bir ay önce, Yurt müdürü Cuma Ali Genç de bir gün önce tüpün bakıma verildiğini ve yedeğinin olmamasından firmanın sorumlu olduğunu söyledi.

‘DENEDİM AMA AÇILMADI’

Duruşmada mağdur çocuklar da yurt yangınına dair açıklamalarda bulundu.  Mağdur çocuklardan biri, yangın merdiveninin plastik ve sürekli kilitli olduğunu söyledi ve Yurt Müdürü Cuma Ali Genç’in söylediklerini yalanladı. Yangın anında kapının yine kapalı olduğunu söyleyen çocuk, “Bir kez daha denedim ama açılmadı” dedi. İki yıl yurtta kaldığını da ekleyen çocuk “Yurtta günde 1,5, 2 saat din dersi görüyorduk” dedi.

Bir başka mağdur çocuk da yangın merdivenine açılan kapının kilitli olduğunu söyledi. Kapının kilitli olmasından dolayı aşağı atladıklarını söyleyen çocuk, olay sırasında çevresinde yangın tüplerinin de olmadığını belirtti. Topbaş, herhangi bir yangın tatbikatına da katılmadıklarını ekledi. Olay sırasında camdan atlayarak kurtulan bir başka öğrenci yangın merdiveninin hep kilitli olduğunu bildiklerinden dolayı camdan atladığını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2017, 15:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER