Barış istediği için görevden alınan 21 akademisyen Meclis’e taşındı

HDP'li vekil Mithat Sancar, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan Anadolu Üniversitesi’nden 21 akademisyenin görevden alınmasını Başbakan Yıldırım’a sordu.

Barış istediği için görevden alınan 21 akademisyen Meclis’e taşındı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan 21 akademisyenin, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra görevden uzaklaştırılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Sancar, önergenin gerekçesinde, “19 Ocak 2016’da başlayan idari soruşturma ile ilgili 7 ayı aşkın süre sonrasında böyle bir tedbir kararına başvurulması düşündürücüdür” ifadesinde bulundu.

Sancar, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

* Anadolu Üniversitesi’nde haklarında görevden uzaklaştırma kararı verilen 20 akademisyenin görevlerine devam etmelerinde, neden soruşturma başlatıldıktan 7 ay 17 gün sonra sakınca görülmüştür?

* Barış için Akademisyenler bildirisini imzalayan, sonraki süreçte üniversitenin baskısıyla imzasını çeken, hatta bildiriyi imzalamadığı halde sırf Eğitim-Sen üyesi olan kişilere yönelik ayrımcı uygulamalar (yerinden etme, uzaklaştırma, ÖYP’li olduğu için üniversitesine iade edilme ve mahkeme kararıyla döndüğü halde farklı bölümlerde görevlendirme, atamasını geciktirme veya hiç yapmama gibi) ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve üniversitelerin özerkliği ile bağdaşmakta mıdır?

* 15 Temmuz darbe girişimi sürecinin ardından girişilen ‘temizlik’ çalışmaları kapsamında, darbe girişimiyle hiçbir ilgisi olmayan, sendikal olarak örgütlü veya muhalif olarak bilinen akademisyenlerin de görevlerinden uzaklaştırılmaları, üniversitelerin özerkliğine ve ifade özgürlüğüne müdahale ve üniversitelerin iktidar lehine homojenleşmesi anlamına mı gelmektedir?

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2016, 13:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER