Boğaziçililer soruyor: Kütüphanede polisle bilim olur mu?

Financial Times, Boğaziçi Üniversitesi'ne yaşanan 'Afrin lokumu' gerilimini ve Türkiye'de üniversitelerdeki ortamı mercek altına aldı. Gazeteye konuşan Boğaziçili bir öğrenci "Herkes soruyor: Polis kütüphanede ve yatakhanelerdeyken nasıl bilimsel bir ortam yaratabiliriz?" dedi.

Boğaziçililer soruyor: Kütüphanede polisle bilim olur mu?
İngiliz gazetesi Financial Times, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki ‘Afrin lokumu’ gerginliğinin ardından öğrencilerin tutuklanmasıyla ilgili haberinde, “Türkiye’deki üniversite baskınları ifade özgürlüğüne yönelik korkuyu körüklüyor” yorumunu yaptı. Laura Pitel imzalı haberde, “Zırhlı araçlar kampüse girdi, polis kütüphanelere ve yatakhanelere baskın düzenledi ve iki düzineden fazla öğrenci gözaltına alındı” deniyor.


FT’ye konuşan üniversite öğrencisi Cihangir Öz, “Öğrenciler üniversiteye gelmek istemiyor, çünkü kampüste hâlâ sivil polis var” diyor ve şöyle devam ediyor: “Herkes soruyor: Polis kütüphanede ve yatakhanelerdeyken nasıl bilimsel bir ortam yaratabiliriz?”

‘LİBERAL, BAŞÖRTÜSÜNE İZİN VEREN ÜNİVERSİTE’

Gazetenin haberinde Boğaziçi Üniversitesi’nin liberal bir üne sahip olduğu, bağımsızlığını kararlı bir şekilde koruduğu ve 1990’lı yıllarda yasaklara rağmen öğrencilerin kampüste başörtülerini takmalarına izin verdiği kaydediliyor. Haber “Ancak pek çok kişi, üniversitenin artan baskıdan kaçamayacağı endişesini taşıyor” şeklinde devam ediyor.

Gazeteye konuşan Boğaziçi Üniversitesi mezunu ve İsveç’teki Lund Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Umut Özkırımlı, “Bu, bir süredir devam eden sürecin son adımı. Herkes Boğaziçi’nin ve özel üniversitelerin hasar almadan kalamayacağını biliyordu. Ve şimdi bu başladı” diyor.

Gazete, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ilk yıllarının pek çok kişi tarafından akademik özgürlükler için altın yıllar olarak kabul edildiğini, bu yıllarda tabu olan konuların tartışılması için alan yaratıldığını yazıyor.

Haberde muhaliflerin, Erdoğan’ın muhalif seslere giderek artan şekilde tahammülsüz olduğunu düşündükleri de kaydediliyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından binlerce akademisyenin kamu üniversitelerinden ihraç edildiği kaydedilen haberde, “Bazılarının darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Gülen hareketiyle bağları vardı, ancak diğerleri grupla bağlantısı olmadığını söyleyen solculardı ve liberallerdi” deniyor.

‘ERDOĞAN, İLK ATAMALARINDAN BİRİNİ BOĞAZİÇİ’NE YAPTI’

KHK ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasının ardından Erdoğan’ın rektör atama yetkisine kavuştuğu belirtilen haberde, “İlk atamalarından biri Boğaziçi’neydi. Kız kardeşi AKP milletvekili olan bir mühendislik fakültesi profesörünü atadı” deniyor.

‘AKADEMİSYENLER SINIFTA NE SÖYLEDİĞİNE DİKKAT EDİYOR’

Haberde Türkiye’deki ortam nedeniyle pek çok muhalif akademisyenin yurt dışındaki üniversitelere gittikleri de kaydediliyor. Özkırımlı, “Genç ya da yaşlı, akademisyen arkadaşlarımın neredeyse yüzde 50’si yurt dışında” diyor. Haberde ülkede kalan muhalif akademisyenlerin ise şüphe ve korku bulutu altında çalıştıklarını söyledikleri kaydediliyor. İsmi belirtilmeyen bir öğretim üyesi, “Sınıfta ne söylediğim konusunda çok dikkatliyim” diyor. “İnsanlar oto-sansür uyguluyor.”

BİR YETKİLİ: ÜNİVERSİTELER HÜKÜMETTEN NEFRET EDEN AKADEMİSYENLERLE DOLU

Haberde hükümetinin ise kampüste korku iklimi olduğu iddiasını reddettiği belirtiliyor ve ismi belirtilmeyen üst düzey bir yetkilinin şu sözleri aktarılıyor: “Türk üniversiteleri bu hükümetten nefret eden muhalif görüşlü akademsiyenlerle dolu.” Ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Fikirlerini açıklamakta hiçbir sıkıntı çekmiyorlar. Aslında, hükümeti destekleyen ve öğretmenleri cumhurbaşkanına hasmane olduğu için sınıfta görüşlerini ifade edemeyeceklerini hisseden muhafazakâr öğrencilerle tanıştım.”

NE OLMUŞTU?

19 Mart Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi’nde Afrin harekâtına katılan askerler için lokum dağıtan öğrencilere, başka bir grup öğrenci ‘İşgalin ve katliamın lokumu olmaz’ yazılı pankart açarak tepki göstermişti. İki öğrenci grubu arasında kısa süreli gerginlik yaşanmıştı. Protestoyu takip eden günlerdeki gözaltılarda, öğrencilerden 10’u tutuklanmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan öğrenciler için “O komünist, o vatan haini terörist gençlere üniversitede okuma hakkı vermeyeceğiz” demişti. Haberde Türk yetkililerin gözaltıları, Halk Koruma Birlikleri’ne (YPG) desteği bastırmak için “meşru bir güvenlik önlemi” olarak gördükleri kaydediliyor. (BBC Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2018, 22:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER