Hakkari Üniversitesi Rektörü Ömer Pakiş oğlunu akademisyen olarak atadı

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Ömer Pakiş, 31 kişilik aday listesinde 29'uncu sırada yer alan oğlu Halit Ziya Pakiş'i İlahiyat Fakültesi'ne araştırma görevlisi olarak aldı. Gelen tepkiler üzerine açıklama yapan rektör Pakiş, "Sınava giremeyen hiç bir aday neden mahkemeye gitmedi" diye sordu.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Ömer Pakiş oğlunu akademisyen olarak atadı
Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş’in, İlahiyat Fakültesi Dekanlığı döneminde oğlunu aynı fakülteye araştırma görevlisi olarak aldığı ortaya çıktı.


Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre
 Kamu Denetçiliği Kurumu konuyla ilgili rapor hazırladı ve sınavın iptalini istedi. Ancak rektörlük, sınavı iptal etmedi. Kamu Denetçisi Arif Dülger’in skandalla ilgili hazırladığı rapora göre, Ömer Pakiş’in oğlu Halit Ziya Pakiş, ALES ve yabancı dil sıralamasında 31 kişilik listede 29’uncu sırada yer aldı. Rapora göre, başvuranlardan 19’u, transkrip belgesinde ‘mühür üzerinde imza olmaması, kaşenin imzasız olması’ gibi gerekçelerle elendi. Kalan 12 kişiden 8’i sınava girmedi. 4 kişi ise üniversitenin yazılı sınavında 5-15 gibi puanlarla elendi. 

‘KAZANAN 2 ADAY İLK 20’YE BİLE GİREMİYOR’

Elenen adayların genel notlarının 84, 79 gibi yüksek puanlar olması nedeniyle inceleme başlatan Kamu Denetçisi Dülger, TBMM Komisyonu’nda şu değerlendirmeyi yaptı: “Gerekli titizlik gösterilip eksiklikler tamamlansa, kazanan iki aday, sınava girecek ilk 20 kişi içerisine bile giremiyor.”

Komisyonda AKP’li milletvekilleri dahil tüm üyeler, skandala tepki gösterdi ve konuyu YÖK’e iletmeye karar verdi. AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın, “Rektör Bey nerede olursa olsun buraya gelemez, bu şeyi savunamaz. Bunu savunacak bir yüzü olacağını zannetmiyorum” dedi.

‘NİYE MAHKEMEYE GİTMEDİLER’

Olayın basına yansımasının ardından Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, açıklama yaptı. Konunun haberde anlatıldığı gibi olmadığını önü süren Pakiş, oğlunun hak ederek araştırma görevlisi olduğunu iddia etti. Sınavın 2015 yılında yapıldığını bertirek şimdi gündeme getirilmesinin doğru olmadığını söyleyen Pakiş, sınava giremeyen hiçbir adayın mahkemeye müracaat etmediğini söyledi.

DHA’nın haberine göre Prof. Dr. Pakiş’in açıklaması şöyle: “Sınava eksik evrakla girenleri, sınava almamız söz konusu değil. Bununla ilgili elenen epeyce müracaat sayısı oluyor. Sınava girmesi gereken adayların tamamı sınava girmiyor. Bazı adaylar o sınava girmek için müracaat ediyor ama sınava girmiyor. Yani şöyle diyeyim: Sınava müracaat edenlerin yarısı eksik evrakla, yarısı da sınava katılmıyor. Yani bir sınava 30 kişi müracaat ettiyse aşağı yukarı 6 kişi katılıyor. Şimdi bu sınavda da aynı şey olmuş. Sınava katılıp da kazanmayan veya sınava müracaat edip de, sınava giremeyen hiçbir aday mahkemeye de müracaat etmemiş. Mahkeme kapısı herkese açıktır. Niye bugüne kadar mahkemeye başvurmamışlar? Şimdi 2.5 sene aradan geçmiş, birileri bunu pişirmeye çalışıyor maalesef. Perşembe günü bu konu ile ilgili Hakkari’de basın toplantısı düzenleyeceğim. Bu haberle ilgili mahkeme sürecini başlatacağız. Haberi yapan gazetedeki bilgiler yanlış. Bu adayların puanları birbirine çok yakın. Ayrıca yazılı sınav yapılıyor. Bu yazılı sınavda hiçbirisi ön değerlendirmede birinci sırada değil.”

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2018, 22:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER