LYS'de müfredat dışı soru tartışması

LYS'nin ikinci oturumu dün yapıldı. Matematik sorularını yanıtlayan öğrencilere, 4 yıl önce yenilenen ve bu yıl üniversite sınavına girenlerin okuduğu müfredatta olmayan uzay analitiği konusundan 2 soru yöneltilmesi tartışmalara neden oldu. Uzmanlar, bu soruların iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Sınava ise öğrencileri hayli uğraştıran 'Pelin'li soru damga vurdu.

LYS'de müfredat dışı soru tartışması
 Üniversiteye  girişin ikinci basamağı olan  Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ikinci oturumu dün yapıldı. Saat 10.00’da başlayıp, 12.15’te biten sınavın bugünkü bölümünde adaylar matematik sorularını yanıtladı.


Sınava katılacak olan öğrenciler güvenlik kontrolünden geçtikten sonra içeri alındı. Bazı adaylar piercing, kolye ve bileklik ile salona geldi. Görevlilerin uyarmasıyla öğrenciler salona alınmayan takılarını çıkararak yakınlarına teslim etti.  Saat 09.45’ten sonra gelen adaylar sınav binalarına alınmadı.

SINAVA GEÇ KALDI

Sınava geç kalan Ensar Aydın “Sınava yetişirim diye düşündüm ama yetişemedim. Benim ilk sınavım değil. Daha önce bir fakülte bitirdim. Başka bir bölüm yazarım diye sınava girmek istedim ama geç kaldım.Birkaç dakika geç kaldım. Saçma bir kural yapacak bir şey yok. Ülkede o kadar saçma kural var ki bir tane daha koymuşlar” dedi.

İKİ SORU UZAY ANALİTİĞİNDEN

Uzmanlar, bu yıl ilk defa LYS’de yer alan açık uçlu soruların matematikte öğrencileri zorladığını belirtti. Matematik sorularının zorluk seviyesini orta olarak değerlendiren eğitimciler, iki tartışmalı soruya da dikkat çekti.

4 yıl önce yenilenen ve bu yıl üniversite sınavına giren öğrencilerin okuduğu müfredatta olmayan uzay analitiği konusundan 2 soru yer aldı. Eğitimciler, adayların bir hafta sonra girecekleri sınavlarda psikolojik olarak etkilenmemeleri için bir an önce ÖSYM yetkilileri tarafından bu soruların iptal edileceği yönünde açıklama yapılmasını istedi.

PELİN’Lİ SORU SINAVA DAMGA VURDU

Sınavda  ‘Pelin’in hesap makinesinin 3 tuşunun bozuk olması’ üzerine kurulu olasılık sorusu ise öğrencileri hayli uğraştırdı. Sosyal medyada yorum yağdı. İşte bazı yorumlar…

-O değilde Pelin’in derdi 1 milyonu gerdi.

-Pelin iki sınavdır amele amele işler yapıyo ÖSYM Peline sahip çık

-Pelin gözünü seveyim nerede yaşıyorsan konum at hesap makinesi göndereceğim

-Pelin git kendine yeni bi hesap makinası al seninle mi uğraşacaz #Lys2017

-#lys1 ismi pelin olan kızlar acilen sinir sınır dışına

-Ygs de yırtık menüden sipariş vermeye çalışan pelin, lys de bozuk hesap makinesi kullanarak bizi yine şaşırtmadı iğrenç insansın pelin

-Arkadaş,akraba,eş,dost adı Pelin olan kim varsa tüm irtibatımı kesiyorum

-Bana Pelin’in o hesap makinesini bulun getirin

GEOMETRİ SORUSU AZALDI

Bu sene LYS 1’de soruların dağılımında farklılık vardı. Her yıl 50 matematik ve 30 geometri sorularından oluşan sınavda bu yıl 52 matematik 28 geometri sorusu yer aldı. Kısa cevaplı soru dağılımı olarak da matematik 2 ve geometri 1 olmak üzere beklendiği gibi 3 soru geldi. İşlem gerektiren sorular vardı. Matematikte YGS ve integral konularından gelenler bu sorular arasında sayılabilir.

Öğrenciler 80 soruyU 135 dakikada cevaplamaya çalıştı. Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’da toplam 2 bin 594 binada gerçekleştirilen sınava, 839 bin 124 aday başvurmuşdu. / DHA

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2017, 18:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER