Ödülünü çaldıran Koçer Birkar'a ikinci madalya

Uluslararası Matematikçiler Birliği Ödül Komitesi, Kürt matematikçi Koçer Birkar'a ödül töreni sonrası çalınan madalyanın aynısını yeniden takdim etti.

Ödülünü çaldıran Koçer Birkar'a ikinci madalya
Uluslararası Matematikçiler Birliği Ödül Komitesi, madalyası kaybolan Koçer Birkar’a yeniden ödül verdi. Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde 1 Ağustos’ta düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde, matematik alanının “Nobel”i olarak kabul edilen Fields Madalyası ödülünü alan Koçer Birkar’ın çantasına bıraktığı madalya ve telefonu çalınmıştı. Rio de Janeiro polisi Birkar’ın çalınan çantasına ulaşmış ancak madalya ve telefonunu bulamamıştı.


Uluslararası Matematikçiler Birliği Ödül Komitesi tarafından cuma günü yapılan açıklamada, “Koçer Birkar, cumartesi günü çalınan madalyasının aynısını alacak. Ödül için önceden 5 madalya hazırlanmıştı ancak ödüle 4 kişi layık görülünce 5’inci madalya verilmemişti. Birkar’a 5’inci madalyayı vereceğiz” ifadeleri kullanılmıştı. Rudaw’ın aktardığına göre, Koçer’in ödülü cumartesi günü düzenlenen törende verildi.

Kanadalı matematikçi John Charles Fields’in adını taşıyan ödül 1932 yılından itibaren veriliyor ve bilim dünyasında matematiğin Nobel’i olarak biliniyor.

Cambridge Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan 40 yaşındaki Koçer Birkar, Rojhılat’ın Merivan kentinde dünyaya geldi ve 2000 yılından bu yana İngiltere’de yaşıyor. Birkar ödülü almasının ardından yaptığı açıklamada, “Umarım bu ödül ile 40 milyon Kürt’ü mutlu etmişimdir” diye konuşmuştu. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2018, 18:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER