ÖSYM yerleştiremedi: 290 bin kontenjan boş kaldı

YKS yerleştirme sonuçlarının yarattığı büyük hayal kırıklığı, etkisini kayıtlarda da gösterdi. 290 bin lisans ve ön lisans kontenjanı boş kaldı.

ÖSYM yerleştiremedi: 290 bin kontenjan boş kaldı
YKS yerleştirme sonuçları, on binlerce öğrenci için hayal kırıklığı olmuş, yüksek sıralamayla tercih yapan öğrenciler son tercihlerine yerleştirilmiş, binlerce öğrenci ise beklenmedik biçimde açıkta kalmıştı. ÖSYM'nin başarısızlıkla suçlandığı yerleştirme sonuçları etkisini üniversite kayıtlarında da gösterdi. 450 bin lisans kontenjanının yaklaşık 140 bini, ön lisans kontenjanının ise 150 bini boş kaldı. Veriler, binlerce öğrencinin yerleştirildiği bölüme kayıt yaptırmadığını gösteriyor.

'AÇIKTA KALAN ÇOK ÖĞRENCİ OLDU'

Dün başlayan ek yerleştirme sürecine ilişkin Demirören Haber Ajansı'na konuşan Eğitim Yazarı Turgay Polat, “Geçmiş yıllarda ek yerleştirme dediğimizde kontenjanın yüzde 10-15’i açık kalırdı ve çok az bir öğrencinin faydalandığı bir sistem olurdu. Bu sene ise hem sınav sisteminin değişmesinden hem tercihlerde yapılan hatalı puan hesaplamalarından kaynaklanan bir durum oldu. Birçok öğrenci aslında yerleşebilecekken yerleşemedi. Dolayısıyla hem üniversitelerde ciddi boşluklar hem de açıkta kalan çok öğrenci oldu” dedi.

Şu anda toplamda 140 bin lisans programında açık olduğunu belirten Eğitim Yazarı Turgay Polat, “Şu anda devlet üniversitelerinde 110 bin, vakıf üniversitelerinde 30 bin lisans programı açık. Yani 450 bin lisans kontenjanının neredeyse 140 bini öğrencilerin gelmesini bekliyor. Ön lisans ve lisans olarak toplamda 290 bin civarında açık kontenjan var” şeklinde konuştu.

600 bine yakın tercih yapmayan, 400 bine yakın yerleşemeyen öğrenci olduğunu aktaran Polat, "Hemen hemen tıp fakültesi ve diş hekimliği hariç bütün bölümlerde boş kontenjan var. Geçmiş yıllardan farklı düşünsünler. Geçen yıllardaki gibi artan kontenjan olarak değil de, ikinci bir yerleştirme yapıyor gibiyiz. Mutlaka tercih yapmaya çalışsınlar” dedi.YKS tercih sonuçları açıklandı; binlerce öğrenci mağdur

'24 TERCİH HAKKI VAR'

Fotoğraf: DHA

Öğrencilerin 24 tane tercih hakkı olduğunu hatırlatan Polat, “Kontenjanın bir kuralı şu; bir bölümün ilk yerleştirmede taban puanı oluşmuşsa ve öğrencinin puanı o taban puanından yüksekse tercih yapabiliyor. Ama bu sene birçok bölümün kontenjanında boşluklar kaldığı için taban puanları yok. Dolayısıyla öğrencinin puanı 180 puandan yukarıda ise, o bölümü tercih edebileceği anlamına geliyor. Bu durum tercih sayısını da arttırıyor” dedi.

Birinci yerleştirmede büyük bir belirsizlik olduğunu ifade eden Polat, “Ben birinci yerleştirmeden daha şanslı olduklarını düşünüyorum. İlkinde öğrencilerin neye göre tercih yapacakları çok net değildi. Ama şu anda puanlar belli, giren öğrencilerin başarı sıralamaları belli. Burada öğrencilerin ek kontenjana bakış açısını değiştirmek lazım” şeklinde konuştu.

'PUAN TÜRLERİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ KAFA KARIŞIKLIĞI YARATTI'

Yaşananlarda sınav sisteminin değişmesinin etkili olduğunu belirten Polat, “Puan türlerinin birleştirilmesi ve tercih yaparken yaşanan kafa karışıklığı bu kadar boş kontenjana yol açtı. Geçen sene ve bu sene tercih yapmayan öğrenci sayısı aynı. Ama yerleşemeyen öğrenci sayısı bu sene daha fazla” diye konuştu.

'SÜRECİ İYİ YÖNETEMEDİĞİMİZ İÇİN ŞU ANDA BU DURUMLARI YAŞIYORUZ'

“Bir sınav sistemi değişikliği sırasında, herkesin doğru hareket etmesi lazım” diyen Polat, “YÖK’ün sistemi öğrencilere doğru anlatması, ÖSYM’nin doğru verileri sunması lazım. Hele ki öğrencilere yardımcı olacak uzmanların daha doğru verilerle çocuklara yardım etmesi lazım. Dolayısıyla doğru yönetilmesi gereken bir süreci iyi yönetemediğimiz için şu anda bu durumları yaşıyoruz, yoksa başka bir sorun olduğunu zannetmiyorum" dedi. (İstanbul/DHA)

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2018, 21:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER