AB, milyarlarca euroluk yardımı kesebilir

Brüksel'in, referandum ve Nazi gerilimi sonrasında Türkiye'ye reformları teşvik etmek için verilen yardımı kesmeyi planladığı belirtildi. Ankara, kararın siyasi olduğunu savunuyor.

AB, milyarlarca euroluk yardımı kesebilir
16 Nisan referandumu nedeniyle Ankara-Brüksel hattındaki gerilim sürerken, Avrupa Birliği’nin (AB), Türkiye’ye verilen 4.5 milyar euroluk Katılım Öncesi Mali Yardım fonlarını durdurmayı değerlendirdiği belirtildi. Gazete Habertürk’ten Bakar Bakır’ın haberine göre, AB ülkeleriyle yaşanan miting gerilimi ve sonrasındaki karşılıklı sert söylemler, AB’nin Türkiye’ye karşı IPA fonlarının kesilmesi kartını gündeme getirdi.

‘FARKLI YERLERE HARCANDIĞI’ İDDİASI

Habertük’ün kaynakları, “AB, Türkiye’deki projelere verilen fonların gerektiği gibi kullanılmadığını, farklı yerlere harcandığını iddia ediyor. Bu iddialar doğru değil. Şu anki gerilimin bir yansıması olarak değerlendiriyoruz. Bu politik bir söylem. Şu an böyle bir adım yok. Zaten bunun askıya alınması için Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması gerekiyor. Böyle bir karar alınmış değil ama iki tarafın söyleminde de bu tür ifadeler yer alıyor” dedi.

6 YILDA 4.7 MİLYAR DOLAR VERMİŞTİ

Katılım Öncesi Mali Yardım (Instrument for Pre-accession Assistance – IPA), Avrupa Birliği’nin genişleme politikası çerçevesinde, üye adayı ülkelerde reformu teşvik etmek amacıyla veriliyor. Türkiye, 2007-2013 arasında 4 milyar 795 milyon euro mali katkıyla, Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelere kıyasla fondan en çok yararlanan ülke olmuştu. AB’nin Türkiye’ye bu yıl da dahil olmak üzere 2020 yılına kadar adalet, içişleri ve temel haklar, ulaştırma, çevre ve iklim, enerji, rekabetçilik ve yenilik, istihdam, insan kaynaklarının gelişimi ve sosyal politikalar, tarım ve kırsal kalkınma, bölgesel ve sınır ötesi işbirliği alanlarındaki projelerde kullanılması için 2.5 milyar Euro vermesi planlanıyordu.
Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2017, 13:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER