Bakan Zeybekçi: İhracatta tüm zamanların zirvesindeyiz

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin ihracatta tüm zamanların rekorunu kırdığını söyledi. Zeybekci "Mart ayında tarihin, tüm zamanların zirvesindeyiz. Aylık itibarıyla tarihimizdeki en büyük rakam. Aylık bazda 15.1 milyar dolar ihracat ve yüzde 11 üzerinde artış var" dedi.

Bakan Zeybekçi: İhracatta tüm zamanların zirvesindeyiz
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin durumuna ilişkin veriler açıklayarak, değerlendirmelerde bulundu. Zeybekçi, Türkiye’nin tüm zamanların ihracat rekorunu kırdığını söyledi.

CNN Türk’ta Hakan Çelik’in programına katılanZeybekçi, “Büyümenin yanında ihracatın da 18 aydır üstüste artı veriyor olması ve yabancı yatırımlarla ilgili 2017 yılı performansı, bütçe açığı, kamu borçlarının oranına bakıldığına mükemmeliz diyemesek de iyiyiz” dedi. Zeybekçi’nin açıklamaları özetle şöyle:

KENDİ KENDİMİZE YARATTIĞIMIZ DALGALARLA BOĞULDUK: Gerek 2016 gerekse de 2016 yılından sonra gelen artçılar, terörle mücadele. Yaşanmadık badire kalmadı. Tüm bunlar Türkiye’nin reel sektörle ilgili de derinleşmesiyle ilgili ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Kendi kendimize yarattığımız dalgalarla boğulduğumuzu unutmayalım. Bir anayasa kitapçığının atılmasıyla neler oldu.
Bütün bunlara rağmen Türk ekonomisinin performansını dikkate aldığımızda şöyle cevap vereyim. Başka vatanımız yok ama Türkiye gibi başka ülke de yok. Türkiye gibi 15 yılda milli gelirini 3 kat arttıran başka bir ülke yok.

10 MEGA PROJENİN ALTISI TÜRKİYE’DE: Türkiye’de ne yatırdıysanız bunun 3 kat değere gelmiş olması, potansiyel olarak önümüzdeki 15 yılda da her alanda bu kadar fırsatı vadeden başka bir ülke yok. Dünyadaki 10 tane mega projenin 6 tanesi Türkiye’de. Türkiye bugün ve gelecek anlamında en büyük fırsatları vadeden ülke.
Türkiye’yi bütünüyle bir şirket gibi değerlendirirseniz, Türkiye’nin genel dengelerine baktığınız zaman borçları, kısa vadeli dolar ve döviz mükellefiyetleriyle ilgili hiçbir riski yoktur. Kamuoyu müsterih olsun, ortada bir ölçü var.

DÖVİZ KURUNDAKİ YÜKSELİŞ: Özel sektör, artı kamu borçları ve varlıklarına bakılır. Bütün bunları topladığınız zaman fazla veriyoruz. FED’in faiz arttırmasından başlayıp, Trump’ın korumacı ticaretle ilgili açıklamalarıyla devam eden süreç spekülatif. Keşke bunları konuşanlar bize gelip sorsaydı. 

İHRACAT RAKAMLARI: Mart ayında tarihin, tüm zamanların zirvesindeyiz. Aylık itibarıyla tarihimizdeki en büyük rakam. Aylık bazda 15.1 milyar dolar ihracat ve yüzde 11 üzerinde artış var. TİM verilerine göre de son 12 aylık dönemdeki ihracat yüzde 10,5 artarak 160 milyar dolara yaklaştı. Geçen yıl, 2017’de Türkiye yüzde 6 ve üzerinde büyüyecek demiştik. Şu anda aldığımız ihracat rakamları, kapasite kullanım oranları da dikkate alındığında 2018 ilk çeyreğinde en az yüzde 6 büyüme bekliyoruz. 6 taban, üstü olur.
Otomotivi ilgilendiren, enerji depolamayla ilgili önemli bir projemiz var. 4-5 milyar dolar büyüklüğünde. Yüzde yüz Türk olacak. Madeninden son bitmiş haline kadar. Yüzde 80, 85’i de ihracat olacak.  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2018, 15:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER