Bloomberg: Türkiye'ye artık yatırım yapılmaz

Bloomberg yazarı Marcus Ashworth, Türkiye ekonomisinin geleceğine dair makalesinde "Erdoğan'ın yeni hanedanlığı Türkiye'yi yatırım yapılamayacak bir yer haline getiriyor" dedi. Ashworth, Amerikan dolarının 5 TL'ye kadar yükseleceği iddiasında da bulundu.

Bloomberg: Türkiye'ye artık yatırım yapılmaz
Dünya basını, Türkiye’deki yeni ekonomi yönetimine geniş yer ayırıyor. Ekonomi sitesi Bloomberg’de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ekonominin yeni patronu olarak atanması konusunda eleştirel bir makale yayımlandı. Tanınmış bir eski bankacı olan Marcus Ashworth’ün kaleme aldığı makalede, dolar/TL paritesinin 5 TL’ye kadar çıkacağı iddiasında bulunuldu ve Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için güvenli bir yer olmadığı yorumu yapıldı.


‘Erdoğan’ın yeni hanedanlığı Türkiye’yi yatırım yapılamayacak bir yer haline getiriyor’
 başlıklı makalenin girişinde şu eleştiriler yer alıyor:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ne yazık ki sözünün eri bir adam. Seçim kampanyası sırasında para politikaları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmayı vaat etti ve bunu yapmak için hiç vakit kaybetmedi. Türkiye’nin finansal güvenlik ağının son güvencelerini de kırptı – ve ülkesini neredeyse yatırım yapılamaz hale getirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın ikisi de gitti. Şimşek ve Ağbal, küresel yatırımcıların görmek istediği türden yetkililerdi – güçlü mali yönetime ve standart ekonomik ilkelere bağlıydılar. Erdoğan ülke üzerindeki kontrolünü artırırken, yatırımcıların endişelerini yatıştırmak için çok şey yaptılar. Artık bu rolü oynayacak kimse kalmamış görünüyor.

Cumhurbaşkanı pazartesi günü, damadı Berat Albayrak’ın yeni birleştirilen hazine ve maliye bakanlıklarını yöneteceğini açıkladı. Bu durum, mali meselelerde mantık ve sorumluluğun hüküm süreceğine dair tüm umutları yok ediyor. Erdoğan aynı zamanda Merkez Bankası başkanını atama yetkisini üzerine aldı; böylece yüksek faiz oranlarının daha hızlı enflasyona yol açtığı yönündeki alışılmadık bakış açısını yerleşik hale getirebilecek.”

‘YATIRIMCILAR İÇİN EN İYİ YOL UZAK DURMAK’

Makalenin ilk paragraflarındaki bu eleştirilerin ardından “Piyasaların salı günkü sancılı tepkisi muhtemelen bir başlangıç” denilerek, TL’nin dolar karşısında değer kaybettiği, borsanın düştüğü aktarıldı. “Kredi değerlendirme kuruluşlarının yeni siyasi gerçekliklere karamsar yaklaşması ve Türkiye’nin notunu iyice düşürmesi muhtemel” diyen Ashworth, “Yatırımcılar için en iyi yol, neredeyse kesin bir biçimde, [Türkiye’den] uzak durmak” yorumunu yaptı. Ashworth, TL’nin değerini şu an için yerine oturtacak hiçbir şey olmadığını belirtip, piyasalar açısından “Bu, sadece aşırı derecede cesur olanların oynayacağı bir oyun” dedi.

‘DOLAR 5 TL’YE ÇIKACAK’

Bloomberg yazarı, “Bu bir döviz krizi mi? Nasıl tanımladığınıza bağlı” diyerek şöyle devam etti: “Çok az likidite var ve 1 TL’nin 5 dolara çıkması yeni normal olacak gibi görünüyor. İşlem hacmi düşük olan bir piyasada bu tür bir temel değişim kriz gibi görünüyor; özellikle de şu an yatırımcıların korkularını yatıştıracak tek şeyin resmi bir müdahale olduğu düşünüldüğünde… Böyle bir müdahalenin yolda olduğunu söylemek zor.”

‘ALBAYRAK VE ERDOĞAN GÜVENCE VERECEK Mİ?’

Ashworth, yatırımcıların normalde böyle durumlarda güvence beklediğini vurgularken, Albayrak’ın yeni bütçe politikalarında bu tür bir güvence vermek bir yana harcamaları artıracağı iddiasında bulundu. Bloomberg yazarı, Merkez Bankası’nın faiz artırma yönünde vermesi gereken tepkinin de Erdoğan tarafından onaylanmasının zor olduğunu yazdı.

‘YATIRIMCILARI ERDOĞAN ENDİŞELENDİRİYOR’

Makalede, ‘en zayıf halka’nın bankalar olduğu belirtilerek, Batı Avrupa bankalarına dolarla borçlanan büyük Türk şirketlerinin zor duruma girebileceği belirtildi. Ashworth yazısına, “Türkiye’nin kaderi tamamen Erdoğan’ın ellerinde. Ve yatırımcıları endişelendiren şey de bu” diyerek son verdi. (Dış Haberler)

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2018, 18:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER