Brüt ücretli çalışanların maaşı ne kadar eriyecek?

Brüt ücret üzerinden alınan maaşlar, vergi diliminin yükselmesiyle birlikte yıl içinde düşüyor. Örneğin, aylık net 2654 lira ücret alan bir çalışanın yıl sonunda maaşı 2386 liraya düşüyor.

Brüt ücretli çalışanların maaşı ne kadar eriyecek?
Brüt ücret üzerinden alınan maaşlar yıl sonuna kadar vergi dilimlerinin kademeli olarak artması nedeniyle önemli ölçüde azalıyor. Brüt ücretli çalışanlar ve insan kaynakları da şimdi de yıllık zamlar öncesi ücretlere yansıyacak vergi kesintisini hesaplamaya başladı.


Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık, ‘Hangi çalışanların maaşları azalacak?’ başlıklı bugünkü köşesinde, şu bilgileri verdi:

Brüt ücret üzerinden maaş ödemesi yapan işyerlerinde, yıl içi net ücrette azalma olması kaçınılmaz… Birçok kurumsal işletme, çalışanlarının maaşlarını brüt olarak belirliyor. Yıl içinde hep aynı brüt üzerinden maaş hesabı yapılıyor. İşveren olarak her ay aynı maliyete ( 1- net maaş, 2-vergiler, 3- sigorta prim kesintileri)  katlanıyorlar. Ancak ‘bu üç kalemin toplamı’ yıl içinde değişmese de, net maaş azalıp, maaştan kesilen vergi ise artabiliyor. Yıl içinde vergi oranının yüzde 15’den başlayıp, yüzde 20, 27 ve yüzde 35’e çıkmasından kaynaklı olarak… (Oran artışları; sırasıyla -yıl içi toplam vergi matrahı- 14 bin 800 lirayı aştığında, 34 bin lirayı aştığında ve son olarak 120 bin lirayı aştığı andan itibaren oran artışları gerçekleşecek.)

Çalışanların maaşı brüt üzerinden belirlenmişse; yıl içinde işveren açısından toplam maliyette bir değişiklik olmasa da, çalışanın net maaşı azalıp, ücret üzerinden hesaplanan vergi ise artabiliyor.

Tablo 1’ de yer alan örnek ücretler üzerinden; hangi brüt ücrete sahip çalışanın, yıl içinde net maaşının ne kadar azaldığı görülebilir.

Örneğin; 3 bin 500 lira brüt ücreti olan bir çalışan, ocak maaşı olarak 2 bin 654 lirayı hesabında görebilecekken, mayıs, haziran ve aralık aylarında ise hesabına daha az maaş yattığını görecektir. Net maaşının mayısta 2 bin 650 lira, haziranda 2 bin 505 lira ve aralıkta ise 2.386 liraya düştüğünü görecektir. Yılın başı ile yılın sonu arasında çalışanın net maaşı arasında 267.75 lira fark-azalma oluşmaktadır.

Haberin kaynağı

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2018, 08:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER