'Emeklilik yaşı 70 olsun'

Dünya Ekonomik Forumu'ndan gelişmiş ülkelere tartışma yaratacak tavsiye: Emeklilik yaşı 70'e çıkarılmazsa 2050'de krize hazır olun.

'Emeklilik yaşı 70 olsun'
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), ‘ekonomik sistem üzerindeki baskının azaltılması’ gerekçesiyle gelişmiş ülkelerde emeklilik yaşının 70’e çıkarılması çağrısı yaptı. Forum’a göre, ‘insanların daha uzun süre yaşaması, küresel ısınmanın dünya üzerinde yarattığına benzer sonuçlar doğuracak’.


Kuruluş bu kanıya vardığı raporunda, en kapsamlı emeklilik sistemlerine sahip altı ülke olan ABD, Japonya, Avustralya, Kanada, Hollanda ve İngiltere’nin yanı sıra en yoğun nüfuslu ülkeler Çin ve Hindistan’ı inceledi. Raporda, bugün doğanların ortalama yaşam beklentisinin 100’e çıkacağı ve 2050’ye dek 65 yaşın üstündeki insanların sayısının üçe katlanarak 2.1 milyara ulaşacağı belirtildi. Raporda, ‘insanların daha uzun süre çalışmaması ve daha fazla tasarruf yapılmaması halinde büyük bir krizin yaşanacağı’ uyarısı yapıldı.

Rapora göre söz konusu sekiz ülkede emeklilik sistemindeki açık 2050’ye kadar 70 trilyon dolardan 400 trilyon dolara çıkacak. Bu süre içinde emekli başına düşen çalışan sayısı ise yarı yarıya azalarak dörde inecek.

WEF’in finansal ve altyapı sistemleri sorumlusu Michael Drexler, ortalama yaşam beklentisinin artmasını küresel ısınmaya benzeterek, “Ya şimdi harekete geçeceğiz ya da gelecek nesillerin, çocuklarımızın ve torunlarımızın üzerinde oluşacak dayanılmaz baskıyı kabul etmek zorunda kalacağız” dedi. İngiltere’de emeklilik yaşının gelecek yıl 65’e, 2046’ya kadar da 68’e çıkarılması planlanıyor. (Kaynak: BBC Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2017, 15:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER