En pahalı il İstanbul

Türkiye'de en pahalı il İstanbul, en ucuzlar Ağrı, Kars, Irdır, Ardahan olarak sıralandı. İstanbul, Türkiye ortalamasına göre yüzde 15 daha pahalı...

En pahalı il İstanbul
Türkiye’nin, 2017 yılı sonuçlarına göre, fiyat düzeyi endeksi en yüksek bölgesi 114.8 ile İstanbul, en düşük bölgesi ise 93.5 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu endeks değerleri, İstanbul’un Türkiye ortalamasına göre yüzde 14.8 pahalı, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan’ın ise yüzde 6.5 daha ucuz olduğunu gösteriyor.

TÜİK’in Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2017 çalışması; Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Türk Lirası (TL)’nın satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmada, ayrıntılı olarak tanımlanmış ortak bir mal ve hizmet sepeti kullanılarak bölgesel fiyat düzeyi endeksleri elde edildi. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey  detayında üretilen endeksler ile farklı bölgelerdeki fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına imkân sağlandı. Bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “pahalı” ve 100’den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “ucuz” oluyor.

GIDA VE KONUTTA EN PAHALISI İSTANBUL

TÜİK verilerine göre; gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en pahalı bölge İstanbul oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111,0 olarak gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94.9 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu.
Konut ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 150.1 ile İstanbul’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84.5 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu.

GİYİM VE AYAKKABIDA İZMİR

Giyim ve ayakkabı ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110.6 ile İzmir’de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84.1 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu.

Ulaştırma ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 107.1 ile İzmir’de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 93.5 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu.

LOKANTA, OTEL VE SAĞLIKTA EN KABARIK FATURA ANKARA’DA

Lokanta ve oteller ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 118.3 ile Ankara’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 91.7 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye oldu.

Sağlık ana grubunda da en yüksek fiyat düzeyi endeksi 145.3 ile Ankara’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 73.8 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu.

Ev eşyası ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 108.7 ile İzmir’de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 89.5 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye oldu.

Eğlence ve kültür ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 106.6 ile İstanbul’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94.9 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu. Eğitim ana grubunda da en pahalı fiyat düzeyi 141.7 ile İstanbul’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 76.9 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu.

Çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda da İstanbul başı çekti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan oldu. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2018, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER