FED Başkanı Powell: Adil bir ekonomi bekliyoruz

FED Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi'nde sunum yaptı. Powell, "Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kademeli faiz artışını sürdürmenin en iyi yol olduğuna inanıyor" dedi. Şirketlerin harcamalarında ücret payının düşüşe geçtiğini kaydeden Powell, "Bundan memnun değiliz ve adil bir ekonomi bekliyoruz" diye konuştu.

FED Başkanı Powell: Adil bir ekonomi bekliyoruz
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) “kademeli faiz artışını sürdürmenin en iyi yol olduğuna” inandığını söyledi.

FED Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi’ndeki sunum yaptı. Hedefleriyle ilgili “açık ve net bir politika” izlediklerini söyleyen Powell, “Para politikası herkesi etkiliyor ve kimseyi suistimal etmemeli. Amerikalıların iş bulması ve enflasyon FED’in hedeflerine yakın seyrediyor. Şubat’taki sunumumdan bu yana istihdam sıkılaştı enflasyon yükseldi. Son enflasyon verisi özellikle benzin ve yakıt fiyatlarıyla yükseldi” dedi.

‘İŞSİZLİK SON 20 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE’

İşsizlik rakamlarının düştüğünü belirten Powell, “İşsizlik yüzde 4.1’e düşerek son 20 yılın en düşük düzeyine indi. İş gücüne katılım 2013’ten bu yana çok değişmedi, bu da güçlü istihdam sayesinde oldu. Başka bir iyi haber de işgücü piyasasından geldi. Afro Amerikan ve Hispanik işsizlik oranları son yıllarda sert düştü. İşsizlik oranı daha yüksek seyreden gruplar, son iyileşmelerden daha çok yararlandı” diye konuştu.

‘FAİZİ HIZLI YÜKSELTMEK ENFLASYONA ETKİ YAPABİLİR’

“Finansal durumumuz kriz dönemine göre çok daha iyi” diyen Powell, “Ticaret savaşı tartışmalarının ekonomi üzerindeki sonuçları öngörmek zor. Güçlü ekonomik büyüme, riskleri dengeliyor” ifadelerini kullandı.

Faiz artışını sürdürüleceğini belirten Powell, “FOMC kademeli faiz artışını sürdürmenin en iyi yol olduğuna inanıyor. Faizleri çok yavaş yükseltmek, finansal piyasalara, hızlı yükseltmek de enflasyona etki yapabilir” dedi.

‘İŞÇİLERİN DURUMU GEÇEN YILA GÖRE DAHA İYİ’

Jerome Powell, sunumunda Kongre üyelerinin sorularını da yanıtladı. “Ücretler çok güçlü artmadı ve mavi yaka ücretler düştü reel olarak bakıldığında?” sorusuna Powell, “Ama ücretler yüzde 2.7 arttı. Bence işçilerin durumu geçen yıla göre daha iyi. Stres test programı devam etmeli ve bunu daha şeffaflaştırmak ve güçlendirmek istiyoruz. Tüm bankalar 50 milyar ve üzerinde varlıkları var, yasa yabancı bankalara herhangi bir muafiyet sağlamayacak. Ücret büyümesi büyümenin altında. Büyük bankaların CEO’larında ise ücret artışı yüzde 26 oldu” yanıtını verdi.

‘ENFLASYONUN YÜZDE 2’NİN ÜZERİNE ÇIKACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ’

Powell, “Vergi muafiyetinin reel sektöre nasıl katkı sağladığını anlatır mısınız?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Benim görevim genel ekonomik duruma ilişkin yorum yapmak, belirli yasaların şirketleri ve reel sektörü nasıl etkilediğine dair yorum yapmak değil. Umarız istihdam piyasasında ve özellikle işsizliğin yüksek olduğu gruplardaki sıkılaşmanın devam etmesini istiyoruz. Enflasyon ben yönetime katıldığımdan bu yana yüzde 2’nin altındaydı ama son ayda çekirdek enflasyon geçen ay yüzde 2.0 oldu. Ama simetri için biraz da yüzde 2’nin üzerine çıkacağını öngörüyoruz.”

‘ÜCRET DÜŞÜŞÜNDEN MEMNUN DEĞİLİZ, ADİL BİR EKONOMİ BEKLİYORUZ’

“Ticaret savaşları” hakkında da konuşan Powell, “Ticaret kongrenin işi bu konuda çok yorum yapmayacağım. Ama yine de ekonomi üzerinde etkileri var tabii ki. Ama genel olarak tarifeleri olmayan ülkelerin üretkenliği daha yüksektir” dedi.

Şirketlerin harcamalarında ücret payının düşmeye başladığını söyleyen Powell, “Biz de bundan memnun değiliz ve adil bir ekonomi bekliyoruz. Bunun arkasında bazı küresel nedenler var. Çoğu sebep FED’in kontrolü olan konulara bağlı değil” diye konuştu.

‘KISA VADEDE EKONOMİK GÖRÜNÜM İYİ’

Ekonomide hangi riskleri gördüğü sorulan Jerome Powell, şunları söyledi:

“Uzun vadeli ve kısa vadeli riskleri birbirinden ayırmak lazım. Kısa vadede ekonomik görünüm iyi. Finansal kırılganlıklar ve istikrara baktık, normal ve ılımlı düzeydeler. Bazı göstergeler yüksek seviyelerde olsa da… Bazı varlık fiyatları çok yüksek ve finans dışı sektörlerde borç artmış durumda. Bankaların sermayeleri daha iyi durumda ve hane halklarının da durumu daha iyi. Ticaret ile ilişkin konuların sonuçlarını öngörebilmek zor. Eğer daha düşük ithalat vergileriyle sonuçlanırsa iyi olur, ama kötü de olabilir bunu öngörmek zor.” (DHA)

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2018, 18:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER