Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası bu yıl üçüncü kez faiz arttırdı. Faiz oranı yüzde 1.75-2.00'den yüzde 2.00-2.25'e yükseltildi.

Fed faiz kararını açıkladı
ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranını 25 baz puan arttırdı. Faiz oranı yüzde 2.00-2.25 aralığına geldi. Kararın ardından basın toplantısı düzenleyen FED Başkanı Jerome Powell, faiz arttırılmamasını isteyen ABD Başkanı Donald Trump’a yanıt verdi. Powell, “Kararlarımızda siyasi unsurları dikkate almıyoruz” dedi.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 2 gün süren toplantısında 25 baz faiz arttırma kararı alındı. Kararla birlikte faiz oranı yüzde 1.75-2.00’den yüzde 2.00-2.25’e yükseldi.

FED, bu yıl içerisinde üçüncü kez faiz arttırmış oldu. 21 Mart ve 13 Haziran’da da 25 baz puan faiz artışı yapılmıştı.

‘EKONOMİYE GÜVEN ARTTIĞI İÇİN FAİZ ARTTIRDIK’

Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen FED Başkanı Jerome Powell, “Faiz oranındaki değişim, para politikasında herhangi bir değişikliğe değil, politikanın beklentilerimiz doğrultusunda ilerlediğine işaret ediyor” dedi.

Genel büyüme görünümünü olumlu bulduğunu söyleyen Powell, istihdamın yüksek olması, işsizliğin azalması ve ekonomiye güvenin artması gibi nedenlerle faiz artışına gidildiğini söyledi.

‘MEVCUT FAİZ ORANLARI EKONOMİNİN GÜCÜ GÖSTERİYOR’

Mali sistemin daha güçlü olduğuna inancının tam olduğunu dile getiren Powell, faiz artırımının FED’in ekonomide gördüğü gücü yansıttığını ve kademeli olarak faiz oranlarını normal seviyelere çıkararak başladıkları para politikasını normalleştirme sürecinde bir adım daha attıklarını ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın FED’in faiz artırması durumunda ekonominin yavaşlayacağı ve işsizliğin artacağı yönündeki açıklamalarına işaret eden Jerome Powell, “Kararlarımızda siyasi unsurları dikkate almıyoruz” diye konuştu. Powell, mevcut faiz oranlarının ekonominin gücünü gösterdiğini belirtti.

‘EK GÜMRÜK VERGİLERİ UZUN VADEDE KÖTÜ SONUÇLAR DOĞURUR’

ABD Başkanı Trump’ın getirdiği ek gümrük vergilerinin ABD ekonomisinin performansını henüz etkilemediğini kaydeden Powell, bu vergilerin uzun süre uygulanması durumunda Çin’den ithal edilen çelik ve alüminyum ürünlerinin tedarik zincirine zarar vereceğine ve ekonomi için kötü sonuçlar doğuracağına vurguladı.

İş güveni kaybı ve finansal piyasaların tepkisinden endişeli olduklarını aktaran Powell, daha korumacı bir dünyanın hem ABD hem de diğer ekonomiler için kötü olduğunu ve iş güveni kaybı konusunda endişeli olduklarını söyledi.

FED'in Faiz Artırımı Kararı Sonrası Dolar Düşüşe Geçti

FED'in politika faizini 25 baz puan artırarak 2,00-2,25 aralığına çıkarmasının ardından dolar düşüşe geçti. FED kararı öncesi 6,09 seviyesinde olan dolar, karar sonrası 6,05 seviyesine kadar geriledi.söyledi. (DUVAR-DHA)

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2018, 07:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER