Kredi kartıyla online alışverişte onay zorunluluğu başlıyor

31 Aralık'tan sonra, tüketici onayı olmadan kredi kartıyla online alışveriş yapılamayacak. Onay şartı neleri kapsıyor ve nasıl onay verilir?

Kredi kartıyla online alışverişte onay zorunluluğu başlıyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) aldığı karar doğrultusunda, tüm bireysel kredi kartları ve banka kartlarının 17 Ağustos'tan itibaren internetten alışverişe kapatılacağı duyurulmuş ancak bu tarih 31 Aralık'a ertelenmişti. BDDK’nin kredi kartlarıyla online ödemelere getirdiği son düzenlemeye göre, 31 Aralık 2017'den sonra, tüketici onayı olmadan online alışveriş yapılamayacak.


İnternet alışverişi yapmayan kart kullanıcılarının, dolandırıcıların açık hedefi olmasını önlemeyi amaçlayan düzenleme, kredi kartları ve banka kartlarının yanlış ve bilgisiz kullanımını da önlenmeyi hedefliyor. Bankasına onay vermeyen kullanıcıların kartları online kullanıma kapatılacak.

DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

BDDK tarafından kredi kartlarının online alışverişte kullanımına dair getirilen yeni düzenleme sadece yeni yapılacak işlemleri değil geçmişte satın alınmış ve ödemesi düzenli olarak kredi kartından yapılan alışverişlere ilişkin talimatları da etkileyecek.

Aktif kullanımda bulunan tüm kredi kartları ile banka kartları online işleme kapatılacak, yeni çıkarılacak kartlar işleme kapalı olarak tüketiciye gönderilecek.

Bankalar müşterilerine kart gönderirken internetten alışveriş özelliği kapalı olarak gönderecek ve müşteri istemedikçe bu özellik aktif hale getirilemeyecek.

Müşteriler kartlarını aldıktan sonra hem yurt içi hem de yurt dışı internet alışveriş işlemlerine açık kalmasını istiyorlarsa, Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) yayımladığı uyarı notunda belirtildiği üzere, bankalarının müşteri temsilcileriyle, şubeleriyle ya da internet ve mobil kanalları üzerinden iletişime geçip gerekli onayları vererek kartlarının e-ticarete açılmasını talep edecekler.

31 Aralık tarihine kadar banka veya kredi kartlarınızı elektronik ticaret (internetten ürün ve hizmet alımları) işlemlerine açık tutabilmek için bankanıza başvurabilirsiniz veya bankanızın size SMS veya e-posta ile göndermiş olduğu yönlendirmeleri takip edebilirsiniz.

EVRENSEL E-GAZETE ABONELERİNİN DİKKATİNE!

Söz konusu karardan, düzenli ödeme talimatı veren kullanıcılar da etkilenecek. Kredi kartı ile düzenli ödeme talimatı verilen online alışverişler ve akıllı cihazlarla yapılan uygulama satın alımlarında kredi kartı/banka kartı bilgileri sisteme önceden işlenmiş olsa da yeni düzenleme ile birlikte bu ödemelerin otomatik olarak aynı şekilde devam edebilmesi için kredi kartlarının/banka kartlarının internet üzerinden kullanıma açılmasına onay verilmesi gerekiyor.

Evrensel e-gazete abonesi olan okurlarımızın aboneliklerinin yenilenebilmesi için bankalarıyla iletişime geçerek kartlarının online alışverişe açık olduğundan emin olmaları gerekiyor.

Kartınızı online alışverişe açtırmak için gereken banka bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.(İstanbul/EVRENSEL)

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2017, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER