Uzmanlar değerlendirdi: TL bu noktaya nasıl geldi, bundan sonra ne olacak?

Döviz kurları bugün Türkiye tarihinin en yüksek noktasına ulaşırken, uzmanlar, TL'nin bu hale gelmesinin nedenlerini değerlendirdi. Bu gidişin tersine dönmesinin kolay olmayacağını belirten piyasa analistleri, Merkez Bankası'ının bir an önce adım atması gerektiğini söylüyor?

Uzmanlar değerlendirdi: TL bu noktaya nasıl geldi, bundan sonra ne olacak?
Dolar 4.90’ın, euro 5.70’in sterlin 6.60 liranın üstünü görerek yeni rekor seviyelere yükselirken uzmanlar, TL’nin neden bu noktaya geldiğini ve bundan sonra nelerin yapılabileceğini anlattı.


Temel görüş Merkez Bankası’nın bir an önce adım atması gerektiği. Merkez’den bir hamle gelmezse kurda baskının devam edebileceği belirtiliyor. 

DOLARA KARŞI EN KÖTÜ PERFORMANSI GÖSTEREN PARA TL

Türk Lirası yıl başından bu yana yüzde 20’den fazla değer kaybetti ve gelişen piyasa para birimleri arasında dolara karşı en kötü performans gösteren para birimlerinden biri oldu.

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede kurun 4.82’ye kadar yükselmesinde etkili olan gelişmeleri şöyle sıraladı:

“Bütçe tarafımız çok kuvvetliydi. Şimdi verilen teşvikler ve benzer adımlarla en güçlü kalemimiz olan bütçe konusunda endişeler oldu.

Fiyat istikrarına yönelik endişeler de var. İçeride TCMB’nin bağımsızlığını sorgulatacak tarzda açıklamalar oldu. Mali disiplinde bozulma, fiyat istikrarına ilişkin tedirginliklerin yanı sıra yüksek jeopolitik riskler, OHAL süreci de yatırımcılarda tedirginliğe neden oluyor.”

Bu gelişmelerden herhangi birinde değişim olursa bu rüzgarın tersine dönebileceğini belirten Özavcı “İçeride tedirginlik yaratan bir takım şeyleri ortadan kaldırmak gerekiyor. Burada kontrol edebildiğimiz riskler tarafında ilerleme göremedik.”

‘MERKEZ BANKASI 2 HAFTA ÖNCE PİYASAYI SAKİNLEŞTİREBİLİRDİ’

Özavcı, Merkez Bankası’ndan her geçen gün daha fazla faiz artışı beklendiğini, bu nedenle bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. Özavcı “Merkez Bankası bundan 2 hafta önce 100 – 150 baz puanlık artışla piyasayı sakinleştirebilecekken her geçen gün Merkez Bankası’ndan beklenen faiz artırım miktarı giderek artıyor” dedi.

‘ŞİRKETLER 1 YILLIK KARLILIĞINI MASADA BIRAKTI’

Kurda son 15 günde yaşanan fiyat hareketleriyle pek çok şirketin 1 yıllık karlılığını masada bıraktığını kaydeden Özavcı Merkez Bankası’nın 7 Haziran toplantısını beklemeye tahammül kalmadığını söyledi. Özavcı, şöyle dedi:
“Piyasa bazen MB ile inatlaşır. Ama şu anda biz bu pencereden bakamayız. Eğer diğer risklerimizde yükseliş olmasaydı Merkez Bankası 7 Haziran’ı bekleyebilirdi ama şimdi Merkez Bankası’nın bir an önce olağanüstü toplantıyla hamle yapması gerekir. Her geçen gün bizim aleyhimize işliyor. Bir hamle olmalı ama bu hamle döviz satım veya dövize müdahale şeklinde olmamalı.”

‘MERKEZ BANKASI’NIN TAVRI MORALLERİ BOZUYOR’

Tacirler Yatırım Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen Bloomberg HT’ye MB’den ara toplantı beklemediğini belirtti. Gökşen dünkü değerlendirmesinde “Son 2 günde (pazartesi ve salı) inanılmaz boyutta negatif ayrışmamıza rağmen Merkez Bankası’nın bir ara toplantı yapmıyor olması ‘7 Haziran’ı bekleyeceğiz’ mesajı veriyor. Bu da moralleri bozuyor.” dedi.

QNB Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı piyasanın artık MB’den net bir hareket beklediğini, net hareket gelene kadar kurda yukarı baskının devam edebileceğini bildirdi.

‘KURDA SERT DÜŞÜŞ DEVAM EDEBİLİR’

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan da ara toplantı olasılığının arttığını belirtti. Kurda yaşanan sert düşüşün devam edebileceğini belirten Erkan şu yorumu yaptı;

“Piyasanın faiz artış beklentileri artarken Merkez Bankası’ndan gelebilecek hamlenin bilinmemesi ve ortada da fiyatlama dinamiklerini değiştirecek bir aksiyon olmaması kurda yükselişin önüne geçilememesine neden olmaktadır. İçeride TRY’nin kuvvetlenmesini sağlayacak adımlar gerekirken, ABD tahvil piyasasındaki satışların ve DXY’nin artan momentumu da devamı kura yükseliş olarak yansıyabilir. Bu kapsamda, Merkez Bankası kaynaklı katalist haber akışı söz konusu olmazsa TRY’de de değer kaybı eğilimi devam edebilir.”

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2018, 17:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER