EN SADE HALİYLE ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEM VE ÖĞRENCİLERİN YAPMASI GEREKENLER

                           
Sınavın ismi değişti. Yeni ismi: Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
Mart’ta yapılan YGS kaldırıldı, tüm sınavlar Haziran ayına alındı.
Her aday 2 oturuma katılacak.

Birinci oturumun
adı Temel Yeterlilik Testi (TYT). Bu sınav Haziran’ın ikinci haftasının Cumartesi günü yapılacak. Bu sınava tüm adayların katılımı zorunludur. Bu sınavda, Temel Matematik ve Türkçe’den 40’ar olmak üzere, toplam 80 soru sorulacak. Bu sınavın süresi 100-120 dakika olacaktır.
Birinci oturumdan sonra  Temel Yeterlilik Puanı (TYP) oluşturulacak. Bu puan 3 işe yarayacak: 1- Aday 150 puan ve yukarısını alırsa, açık öğretimleri ve iki yıllıkları tercih edebilecek. 2- aday buradan 180 puan alırsa, bazı 4 yıllıkları tercih edebilecek. 3- Aday buradan 200 ve yukarısını alırsa, sonraki yıl bu teste girme zorunluluğu olmayacak, aldığı bu puanını kullanabilecek.
İkinci oturumda, her biri 40 sorudan oluşacak olan 4 test sorulacak: Matematik, Türk Dili Edebiyatı-Coğrafya-1, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler.
Bu testlerden Matematik ve Tde-Coğ-1 testleri, eski sistemdeki LYS müfredatına tekabül ediyor. Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testindeyse, eski sistemdeki YGS- ve LYS müfredatının tümü bulunuyor.

İkinci oturumda tek kitapçık verilecek ve muhtemelen 180 dakikalık süre verilecek. Adaylar, istedikleri testi çözebilecek.
İkinci oturumdan sonra 4 puan oluşturulacak: SAY, SÖZ, EA, DİL.
SAY puanını etkileyecek testler: Temel Yeterlilik Testi (% 40). Matematik (% 30). Fen Bilimleri (%30)
SÖY puanını etkileyecek testler: Temel Yeterlilik Testi (% 40). Tde-Coğ-1 (% 30). Sosyal Bilimler (%30) 
EA puanını etkileyecek testler: Temel Yeterlilik Testi (% 40). Matematik (% 30). Tde-Coğ-1 (%30) 
DİL puanını etkileyecek testler: Temel Yeterlilik Testi (% 40). Yabancı Dil Testi (% 60).
Burada, ilgili teste girmesi şartıyla, bir öğrencinin tüm puanları da hesaplanabilir.
Puan aralıkları, sınav süresi ve sınav tarihi henüz netleşmedi.
Ortaöğretim başarı puanında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

ÖĞRENCİLER NE YAPMALI?
Daha önce söylemiştim: Sınav aceleye getirilmiş ve amatörce hazırlanmıştır. Uygulama sürekliliğinin de olabileceğini düşünmüyorum. Ancak bu yıl uygulanacağı kesin. Bu yüzden artık tartışmasını bırakıp çalışmaya kaldığımız yerden devam etmeliyiz. Sayısal ve sözel öğrencilerinde herhangi bir farklılık yok. Yani aynı dersleri ve aynı konuları devam ediyor. Eşit ağırlıktaysa değişiklik şu: Eğer öğrenci sadece EA’dan sınava girecekse, Tarih ve Felsefe derslerine çalışması gerekmiyor. Eğer SÖZ’den de tercih yapacaksa, mevcut sistemi ve dersleri devam etmelidir, ki EA öğrencisi için doğru olan da budur. Bunun dışında, eskiden neredeyse her konudan soru geliyordu. Bu sistemde, öğrenci açısından işin özeti şu: Bütün konuları bilmeniz gerekir ancak her konudan soru sorulmayacak. Öğrencinin bilgisinin yanı sıra psikolojik ve biyolojik dayanıklılığı, sabrı, öğrendiği konuları unutmaması, taktiği ve tabi ki çalışkanlığı ölçülecek. Her zamanki gibi çelik gibi bükülmez bir yürek, sabreden ve taktik geliştiren bir beyin ve iyi bir çalışmayla yıkar geçersiniz. Biz kenara çekiliyoruz. Çıkın meydana, yüreğinizi koyun ortaya, yıkın geçin!  
 
YORUM EKLE