ABD: YPG verdiği taahhütlere bağlı kalarak Fırat'ın doğusuna geçti

ABD, "Kürtlerin büyük bölümü, DSG’nin parçası olan Kürt gruplar şu anda Fırat’ın doğusunda. Bize verdikleri taahhütlerine bağlı kaldılar" dedi.

ABD: YPG verdiği taahhütlere bağlı kalarak Fırat'ın doğusuna geçti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Türkiye’nin desteklediği gruplarla Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında çatışma olması, IŞİD ile savaşa fayda sağlamaz” görüşünü dile getiren Kirby, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel’in açıklamasına atıfta bulunarak şunları söyledi:

“Kürt güçler aslında Fırat Nehri’nin doğusuna geçti. Türkiye’nin ne yapacağına dair bir şey diyemem. Türkiye’nin o bölgedeki harekatının planlandığı gibi sınırın o bölümünün korunması için yapıldığını gördük. Bu da gayet yapıcı.”

Kirby, “Kürt grupların tamamı Fırat’ın doğusuna geçti mi?” sorusunu, Votel’in açıklamalarını hatırlatarak yanıtladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votell, “Kürtlerin büyük bölümü, SDG’nin parçası olan Kürt gruplar şu anda Fırat’ın doğusunda. Bize verdikleri taahhütlerine bağlı kaldılar” demişti.

“Türkiye ile YPG arasında bir ateşkes anlaşması yapıldı mı?” sorusu üzerine Kirby, buna cevap verecek konumda olmadığını, ancak son birkaç saatteki sakinlikten memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

“Arabuluculuk yapıp yapmadıkları” sorusuna “Hayır” karşılığını veren Kirby ABD’nin böyle bir rolü bulunmadığını belirtti.

Beyaz Saray: Sükunet halini olumlu karşılıyoruz

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da, günlük basın toplantısında Türkiye’nin Cerablus’ta yürüttüğü operasyona ilişkin “ABD yönetimi, Türk ordusu ile Suriye’de IŞİD’le mücadele eden diğer gruplar arasındaki gece boyu süren sükunet halini olumlu karşılıyor” dedi.

ABD’nin IŞİD’e karşı mücadele eden unsular arasında daha fazla düşmanlık olmaması ve kayıp yaşanmaması noktasında tüm tarafları teşvik etmeyi sürdüreceğini dile getiren Earnest, “Önceliğimiz IŞİD’le mücadele etmektir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2016, 17:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER