Afrin'e operasyon Şam'da nasıl görülüyor?

Baas Partisi Üyesi Siyaset Analisti Afif Della, Türkiye'nin Afrin operasyonunu yorumladı. Della'ya göre bu harekat yönetimde büyük bir öfke yaratmış durumda.

Afrin'e operasyon Şam'da nasıl görülüyor?
Baas Partisi Üyesi Siyaset Analisti Afif Della, Türkiye'nin Afrin operasyonunu yorumladı. Della'ya göre bu harekat yönetimde büyük bir öfke yaratmış durumda.

Suriye yönetimi, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu’nu başlar başlamaz resmi olarak kınadı. Suriye’de Esad yönetimine yakın isimlerden, Baas Partisi Üyesi Siyaset Analisti Afif Della, Şam’ın yaklaşımını BBC Türkçe’ye yorumladı.

Della’ya göre, PYD Şam’da ABD tarafından yönlendirilen yasadışı bir grup olarak görülüyor. Bununla birlikte Türkiye’nin kara harekatı ise işgal girişimi olarak değerlendiriliyor. Della, Türkiye’nin Suriye politikasında hiçbir somut değişim olmadığını, doğrudan temas iddialarının da yalan olduğunu ifade ediyor.

‘PYD VE ŞAM ARASINDA BİR İLETİŞİM KANALI YOK’

IŞİD’le mücadelede, özellikle Haseke’de YPG ve Suriye ordusunun aynı tarafta savaştığını hatırlattığımızda ise “İki taraf arasında, IŞİD’e karşı birlikte savaşırken bir tür bilgi alışverişi yaşanmamış olmadığını söyleyemeyiz. Bu, IŞİD tehlikesiyle ilgiliydi. Ama henüz doğrudan koordinasyon ve doğrudan diyalog aşamasına gelmedik” diyor.

‘GELECEKTE PYD İLE MÜZAKERE OLABİLİR’

Bununla birlikte Della, PYD ile müzakarenin ileride mümkün olduğunu ekliyor: “Belki de gelecekte, doğrudan çatışmamızı önleyecek şekilde, PYD ile diyaloğa girebiliriz. Bu, Suriye hükümeti tarafından değerlendiriliyor. PYD ile gelecekte müzakere tabii ki de mümkün. Nihayetinde diyalog kurduğumuz ve bir anlaşmaya vardığımız diğer Suriyeli silahlı gruplar gibiler. Ve bu müzakerelerin sonuçları çok iyiydi ve bundan herkes faydalandı. Tabii ki imkânsız değil ama bu, savaşın boyutuna bağlı, sahadaki savaşın şartlarına bağlı“.

‘TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK YOK’

Türkiye’nin özellikle Astana görüşmeleriyle birlikte Suriye politikasında belli başlı değişikliklere gittiği düşünülüyor. Hatta Ankara ile Şam arasında belli bir yakınlaşmanın başladığı yorumları yapılıyor.

Della’ya göre ise Şam’da Türkiye’nin politikalarında hiçbir değişiklik yapmadığı düşünülüyor; “Türk hükümeti şu anda Suriye’deki işgalini sürdürmeye ve tamamlaya çalışıyor. Suriye sahasında, Türkiye ile ABD ve derin olarak PYD’yle farklı yaklaşımları olsa da bu genel olarak, Türkiye’nin Suriye’deki çatışmalardaki rolünü değiştirmiyor.”

SURİYE NE DİYOR?

Peki Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı Şam’da nasıl görülüyor? Della’ya göre bu harekat yönetimde büyük bir öfke yaratmış durumda; “Türk hükümeti şu anda Suriye’deki işgalini sürdürmeye ve tamamlaya çalışıyor. Suriye sahasında, Türkiye ile ABD ve derin olarak PYD’yle farklı yaklaşımları olsa da bu genel olarak, Türkiye’nin Suriye’deki çatışmalardaki rolünü değiştirmiyor.

“Bu sadece uluslararası hukuku ihlal etmiyor aynı zamanda Astana anlaşmasına göre belirlenen, Rusya ile Türkiye arasındaki temel koordinasyon ilkelerini de ihlal ediyor. Astana anlaşmasına göre Türkiye’nin Suriye sahasında hiçbir illegal askeri harekette bulunma şansı yok.”

Della’ya göre eğer Türkiye Afrin içine girerse Suriye ordusu askeri karşılık vermeye hazır:

“Kesinlikle. Suriye hükümetinin Afrin’e yönelik askeri eylemine karşı, hemen Suriye ordusu tarafından karşılık bulacak. Bu, PYD için değil. Afrin Suriye toprağıdır, Suriye kentidir. Türk ordusunda gelen herhangi bir askeri eyleme karşı derhal yanıt vermek için hazırızı. Bunu yapmak için kimsenin bize onay vermesini de beklemeyiz. Kendi tavrımızı kendimiz gösterebiliriz ve kendimiz hareket edebiliriz toprağımız için.” (BBC Türkçe)


Afrin kantonu Eş Başkanı Hevi Mustafa: ABD, uçuşa yasak bölge uygulamalı

Afrin kantonunun Eş Başkanı Hevi Mustafa, Washington Post gazetesine Türkiye’nin Afrin’e başlattığı operasyona ilişkin bir makale kaleme aldı. Mustafa, makalenin sonunda, ABD’nin Rusya ile IŞİD’e karşı savaşan Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı birliklerin Suriye savaş uçakları tarafından bombalanmasını önleyen bir anlaşma yaptığını anımsatarak, benzer bir “uçuşa yasak bölgeyi” Afrin’de de uygulama sokma çağrısı yaptı. (BBC Türkçe) 

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2018, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER