AKPM Başkanı: Ceza kararı endişe verici

AKPM Başkanı Pasquier, Türkiye'yi tutuklu milletvekilleri konusunda uyardı. Pasquier, Demirtaş ve Önder'e verilen hapis cezasının kendisini endişelendirdiğini de söyledi.

AKPM Başkanı: Ceza kararı endişe verici
Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Liliane Maury Pasquier, Türkiye’deki tutuklu siyasilerin durumuna dikkat çekti. Yazılı bir açıklama yapan Pasquier, AKPM’nin şu anda Türkiye’de tutuklu bulunan eski ve yeni milletvekillerinin durumunu yakından takip ettiğini söylerken, şöyle dedi:

“‘Terörist’ eylemler iddiasıyla tutuklu bulunan ya da yargılanan vekillerin durumu gibi HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 7 Eylül’de verilen karar da beni endişelendiriyor."

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAYATİ ÖNEMDEDİR’

AKPM Başkanı, şu ifadeleri kullandı: “Parlamenterlerin yeri cezaevi olmamalıdır. İfade özgürlüğü, parlamenter görevlerimizi yerine getirebilmemiz için hayati önemdedir. İfade özgürlüğü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yerleşik içtihadı uyarınca korunmalı ve güvence altına alınmalıdır. Demokrasilerimizin düzgün işleyişinin bir mihenk taşıdır.” 

Ankara temas halinde olduklarını belirten Pasquier, şöyle dedi: “Bir çözüm bulmak ve şu anda tutuklu olan eski ve yeni milletvekillerinin serbest bırakılmasını ve siyasi faaliyetlerini demokrasilerde olduğu gibi yapabilmelerini sağlamak için Türkiye yetkilileri ve milletvekilleriyle ilişki kurmalıyız. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin İhlallerinin Önlenmesine Yönelik Eylem Planı’nın uygulanmasının başlatılmış olması, bu bağlamda işbirliğini güçlendirmek için iyi bir fırsat sunmaktadır ve AKPM bu süreçte kendi rolünü oynamaya hazırdır.” (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2018, 17:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER