Cinsel istismar düzenlemesi Meclis'e sunuldu

Cinsel istismar suçlarında ceza artırımı öngören düzenleme TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Cinsel istismar düzenlemesi Meclis'e sunuldu
Cinsel istismar suçlarında ceza artırımı öngören düzenleme TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Düzenleme çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarıyor.

Suçun 12 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı işlenmiş olması halinde ise 30 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Düzenlemede şu maddeler yer alıyor;

– Devlet memuru atanma şartlarına çocukların cinsel istismarı suçundan mahkum olmama da eklenecek.

-Cinsel istismar suçunu işleyen fail yararına  saldırganın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurularak takdiri indirim yapılırsa bu gerekçesiyle birlikte kararda gösterilecek.

-Çocukların cinsel istismarı suçunun nitelikli halleri için öngörülen hapis cezaları caydırıcılığın sağlanması için arttırılacak. Bu çerçevede çocuğun cinsel istismarı suçunun nitelikli hali için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla, suçun 12 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı işlenmiş olması halinde ise 30 yıldan 40 yıla çıkarılacak.

– Yaş durumu ve suçun cebir, tehdit ve silahla işlenmesi durumunda da cezalar arttırılacak.

-Cinsel istismar suçunun nitelikli halinin 12 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı işlenmesi, bunun cebir ve tehdit yoluyla yapılması durumunda fail hakkında müebbet hapis cezası verilebilecek.

-Çocuğun fuhuşa teşvik edilmesi suçuna ilişkin adli para cezası caydırıcılığın arttırılması amacıyla arttırılacak.

-Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hapis cezasına mahkum olanlar hakkında ceza infaz kurumundan herhangi bir nedenle tahliye edilme tarihinden 3 ay önce başlamak üzere tahliyeden 5 yıla kadar, ayakta veya yatarak cinsel isteğin ilaçla baskılanması tedbirine uzman raporu üzerine infaz hakimi tarafından karar verilebilecek.

-Cinsel istismar suçlarından mahkum olanların cezaevinde rehabilitasyon programlarına katılımı zorunlu olacak. Aksi halde iyi halli kabul edilmeyecek ve koşullu salıverilmeden faydalanamayacaklar.

-Cinsel istismar suçu mağduru çocuklarla ilgili yapılan haberler için yayın yasağı, içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi gibi tedbir kararları alınabilecek. Bu karar çocuğun yakınlarının yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başvuruları ile alınabilecek. 

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2018, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER