FARC ile Kolombiya hükümeti arasında barış anlaşması imzalandı

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında 50 yıldan uzun süredir devam eden savaşı bitiren barış anlaşması Küba'da imzalandı.

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında barış anlaşması imzalandı

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya hükümeti arasında 50 yıldan uzun süredir devam eden savaşı bitiren barış anlaşması imzalandı.

Hükümet ile FARC arasında Kasım 2012’den bu yana yaklaşık 4 yıldır Küba’nın başkenti Havana’da devam eden barış müzakerelerinde nihai anlaşmaya varıldığı açıklandı.

“Savaş sona erdi”

Küba’da gerçekleştirilen müzakereler sonucu kabul edilen anlaşmaya, Kolombiya delegasyonu adına Humberto de la Calle ile FARC adına Ivan Marquez imza attı.

Taraflar, imzalardan sonra yaptıkları ortak açıklamada, “Kolombiya hükümeti ve FARC, nihai, tam ve kesin bir anlaşmaya ulaştığımızı duyuruyoruz” ifadesini kullandı.

Taraflar barışın kalıcı ve istikrarlı olması konusunda birlikte çalışma sözü de verdi.

De la Calle “Savaş sona erdi ve yeni bir dönem başladı. Bu anlaşma daha kapsayıcı bir toplumun kapısını açtı” dedi.

“Barışa ulaşıldığında kazanan ya da kaybeden olmaz”

FARC müzakerecilerinden Rodrigo Granda, anlaşmanın ardından Twitter’dan yayınladığı mesajda “Müzakereler yoluyla barışa ulaşıldığında kazanan ya da kaybeden olmaz. Kolombiya kazandı, ölüm kaybetti” yazdı.

Bu tarihi imzaların ardından eylül ayı sonu veya ekim ayı başında tarafların yeniden nihai bir görüşme yapacağı belirtildi.

Halk oylamasına gidilecek

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, barış anlaşmasının 2 Ekim’de referanduma sunulacağını açıkladı.

Santos halka sesleniş konşmasında “Bu, tarihimizdeki en önemli oylama olacak” dedi.

23 protokol bulunuyor

Hükümet sözcüsü Marcele Duran, 23 Haziran’da yaptığı açıklamada, çift taraflı ateşkes ve silah bırakma konusunda anlaşıldığını bildirmiş ancak anlaşmanın uygulama ve onay süreçlerinin işleyişi netleştirilememişti.

Hükümet ve FARC temsilcileri arasında 5 Ağustos’ta da kabul edilen anlaşmada ise taraflar arasında birtakım taahhütler tanımlanmıştı.

Müzakereler sonucu anlaşmaya varılan 83 numaralı iki tebliğle taraflar arasında birtakım taahhütleri tanımlayan 23 protokol bulunuyor.

Bu gelişmelerin ardından, Kolombiya Hükümeti ile FARC arasındaki barış sürecini denetleyecek bir Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun bölgede göreve başlaması bekleniyor.

Varılan uzlaşma gereği barış süreci, çoğunluğu Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Toplulukları’ndan (CELAC) gelecek silahsız gözlemciler tarafından izlenecek.

ABD’den açıklama

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama’nın Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’u telefonla arayarak barış anlaşmasının sonuçlandırılmasından dolayı kutladığı bildirildi.

Açıklamada, Obama ve Santos’un bu görüşmede, gelecek aylarda ülkeler arasında organize suçlar ve uyuşturucu ticaretine karşı ortak çabaların devam etmesi konusunda anlaşmaya vardığı kaydedildi.

Ülkede 52 yıla varan dönemdeki silahlı çatışmalar sonucu 220 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 6 milyona yakın kişi yerlerinden olmuştu.

FARC

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), 1960’lı yıllarda Kolombiya Komünist Partisi’nin askerî kanadı olarak kuruldu.

FARC, Kolombiya’daki en büyük silahlı gerilla hareketi. Yaklaşık 8 bin savaşçısı var.

50 yıllık çatışma sürecinde, 220 binden fazla insan öldü ve beş milyondan fazla insan evlerinden ayrılmak zorunda kaldı.

Kolombiya devleti ile FARC arasında görüşmeler 1991’de başlamıştı.

2012 sonlarında Küba’da barış için müzakere görüşmelerini yapan taraflar yıllar içinde süreci çeşitli nedenlerle durdurmuştu.

En son 17 Kasım 2014 günü Kolombiya ordusu generallerinden Ruben Dario Alzate’nin kaçırılması sonrası barış görüşmeleri Kolombiya devleti tarafından askıya alınmış; Aralık başında ateşkes yeniden sağlanmıştı.

* Kolombiya’daki barış anlaşmasının tam metnini buradan okuyabilirsiniz.

* * Kolombiya’daki barış anlaşmasının ana hatlarını buradan okuyabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2016, 11:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER